Hlavní obsah

Muž ze Zlína se skamarádil s postiženými, pak z nich vylákal přes milion

Zlín

Dvojici hendikepovaných mužů podvedl podle policie 28letý mladík ze Zlína. Zneužil jejich poruchy intelektu a pod záminkou společného bydlení je připravil o více než milion korun. Kriminalisté muže obvinili z podvodu a podali návrh na obžalobu. V případě odsouzení hrozí mladíkovi až osm let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obviněný znal podle policistů z předchozích let 20letého muže, který kvůli svému postižení žije v domově se zvláštním režimem. Zkontaktoval se s ním a nabídl, že mu zařídí lepší bydlení.

„Mladý muž oslovil i svého kamaráda z domova a společně se s obviněným mužem několikrát setkali. Ten pod záminkou společného bydlení v bytě v Otrokovicích na Zlínsku vylákal ze staršího z nich více než tři čtvrtě milionu korun, z mladšího potom šest set tisíc korun, které mu vybral z vkladní knížky,“ popsala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Žena z Hradce prala špinavé peníze, které od lidí vylákali falešní američtí vojáci

Krimi

Starší z podvedených mužů si vzal kvůli společnému bydlení několik půjček u různých bankovních i nebankovních institucí. Založil si také zvláštní bankovní účet, kam postupně posílal svoje úspory.

„K účtu měl poté přístup pouze obviněný muž, který oběma tvrdil, že peníze slouží na nové zařízení bytu, kam se zanedlouho společně nastěhují, aby nemuseli žít v domově se zvláštním režimem,“ poznamenala Kozumplíková.

Částečné doznání

Podvodník se ke svému jednání částečně přiznal. „Uvedl, že veškeré získané peníze utratil za značkovou elektroniku, úhradu exekucí vedených k jeho osobě a za další požitky, které si dopřál,“ doplnila mluvčí.

Žena prodávala křesla za 1200 korun. Na poplatcích podvodníkovi zaplatila čtvrt milionu

Krimi

Při domovní prohlídce u obviněného muže pak policisté objevili větší množství značkové elektroniky i osobní vozidlo Škoda Fabia, jež coby výnos z trestné činnosti zajistili.

„Veškeré zajištěné předměty budou prodány v dražbě a finanční prostředky budou převedeny do úschovy soudu až do pravomocného rozhodnutí. Soud potom bude moci vrátit alespoň část finančních prostředků získaných z prodeje předmětů podvedeným mužům,“ vysvětlila Kozumplíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám