Hlavní obsah

Muž sražený z Mánesova mostu nejspíš zůstal zaklíněný pod hladinou Vltavy

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než týdnu padly i poslední naděje na to, že by pátrací týmy mohly najít živého muže, kterého minulé úterý v Praze na Mánesově mostě srazilo do Vltavy auto. Muž se tehdy šel s kolegyní projít po pracovním mítinku do centra hlavního města. Jisté je, že ho vůz smetl, že se nevrátil domů a nepohybuje se ani po metropoli.

Foto: HZS Praha

Pátrací akce hasičů, potápěčů a policie

Článek

Deník Právo promluvil se všemi veliteli, kteří měli od nehody na starosti pátrání, do něhož bylo zapojeno denně až 35 lidí - policisté, pátrači, potápěči, poříční oddíl a pořádková jednotka včetně vrtulníku. Po osmi dnech mají jasno. Tělo zhruba padesátiletého muže je pod vodou. Pravděpodobně se někde zachytilo.

„V průběhu pátrání nebyla dosud pohřešovaná osoba vypátrána. V současné době probíhá každodenní pátrání při toku řeky Vltavy a bude i nadále pokračovat, až do nálezu pohřešované osoby,“ sdělil Právu šéf pátrací skupiny Vladimír Šic.

Potápěči hledají ve Vltavě muže, kterého srazilo auto z mostu. Práci komplikuje silný proudVideo: Novinky

Jeho skupina si pátrání převzala minulý čtvrtek, v době, kdy se prohledávala řeka, břehy i blízké okolí. „Samozřejmě současně probíhalo pátrání a šetření k osobě v místě jejího trvalého bydliště a v místě dočasného ubytování v hotelu v Praze,“ doplnil Šic.

Foto: HZS Praha

Pátrací akce hasičů, potápěčů a policie

Naděje, že by mohli muže skutečně najít živého, se začala vytrácet už 5. března před půlnocí. Záchranná akce probíhala od sedmé hodiny večerní, kdy vůz ze stále neznámých důvodů najel do dvojice, která přes kamenné zábradlí přepadla do ledové řeky. [celá zpráva]

Ze záchranné akce se zhruba po dvou hodinách od neštěstí standardně stává pátrací akce. Všechny složky po objevení ženy, kterou se podařilo rozdýchat, intenzivně pokračovaly v práci celé čtyři hodiny. Žena zemřela další den v nemocnici.

Foto: HZS Praha

Pátrací akce hasičů, potápěčů a policie

„Půl hodiny před půlnocí jsme ukončili pátrání, byla tma, vrtulníku, který nám svítil, docházelo palivo a potápěči už také dál nemohli pracovat. Znovu se pak pokračovalo až za světla,“ vysvětlil Daniel Máca, který akci v první fázi velel.

Další den probíhalo ještě takzvané velké pátrání, v rámci kterého policisté prohlédli vodu i břehy řeky až do Troje. Ale i tentokrát neúspěšně. Jistotu, že muž do vody spadl, policisté čerpají nejen ze svědectví, ale i od mobilního operátora. Ten po nehodě potvrdil, že právě telefonní čísla muže a ženy ztratila na tomto místě v okamžiku nehody signál.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři stále pátrají po muži, který při dopravní nehodě v úterý spadl do VltavyVideo: Novinky

„Nyní se pátrání zaměří už konkrétně na řeku. Protože tělo oběti je pravděpodobně pod hladinou. Kdyby se dokázal z vody dostat, už by se někde objevil,“ posoudil Jaroslav Fiala, který pátrání vedl druhý den.

Na Mánesově mostě v Praze vjelo auto do lidíVideo: Jiří Forman, Novinky

Takto náročnou pátrací akci policisté přirovnávají k pátrání po nezletilé zavražděné Aničce. Nebo ke krizovým situacím při povodních, kdy shodou okolností společně s hasiči zachraňovali muže, který zůstal viset na pilíři Mánesova mostu. Tehdy to na rozdíl od nehody z minulého týdne ale dopadlo šťastně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám