Hlavní obsah

Muž se u soudu v Ostravě přiznal ke zpronevěře 300 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem gigantické zpronevěry ve výši bezmála 300 milionů korun se zabývá od středy ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedl 47letý inženýr David Sukup, který si z účtů svého zaměstnavatele dlouhodobě odčerpával peníze. Muž se u soudu ke všemu přiznal a vyjádřil ochotu k dohodě se státní zástupkyní na trestu ve výši osm let nepodmíněně. Motivem zpronevěry byla patologická hráčská vášeň.

Obžalovaný David Sukup u ostravského krajského soudu

Článek

Muž pracoval řadu let jako hlavní ekonom strojírenské firmy VVM-IPSO ve Fulneku na Novojičínsku, která zaměstnává přes 200 lidí. Před několika měsíci ale banka upozornila vedení firmy na opakované rizikové transakce a následně se Sukup svým kolegům přiznal.

„Finanční prostředky použil na úhradu online kurzových sázek i k doplacení svých dvou úvěrů u stavební spořitelny,“ uvedla státní zástupkyně při čtení obžaloby. Menší část peněz obžalovaný použil i na chod fulneckého fotbalového klubu, ve kterém dodnes působí.

Kurýr sebral desítky tisíc z tržby a peníze prohýřil

Krimi

David Sukup se policii ke všemu přiznal, asi třetinu peněz dokonce na účet firmy vrátil. Škoda, kterou dosud zbývá doplatit, je tedy ještě 197 milionů. A právě to je jediným důvodem, proč soud zatím nemohl schválit dohodu mezi státní zástupkyní a obžalovaným, kteří se shodli na vyměření osmiletého nepodmíněného trestu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný David Sukup u ostravského krajského soudu

Policie totiž zajistila majetek obžalovaného, zejména jeho rodinný dům a další nemovitosti včetně pozemků spojených s fotbalovým klubem.

Hlavní líčení proto bylo odročeno za účelem vytvoření časového prostoru pro dohodu, která nejspíš zahrne i převod zajištěného majetku ve prospěch poškozené firmy. Hlavní líčení by mělo pokračovat 4. ledna, kdy se očekává schválení dohody a rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám