Hlavní obsah

Muž, který sedí 20 roků ve vězení za vraždy, je nevinný, rozhodl pravomocně soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Robert Tempel, kterého soudy v minulosti poslaly na doživotí do vězení za dvojnásobnou vraždu z roku 2001 na Sokolovsku, je definitivně nevinný. Ve čtvrtek o tom pravomocně rozhodl Vrchní soud v Praze (VS), který potvrdil rozsudek krajského plzeňského soudu z roku 2007 a zamítl odvolání žalobkyně. Odsuzující verdikty, které pak poslaly Tempela na doživotí za mříže, zrušil letos Ústavní soud (ÚS). Tempel však nadále zůstává ve vězení, kde strávil již 20 let.

Foto: Petr Horník, Právo

Robert Tempel u Vrchního soudu v Praze se svým obhájcem Jaroslavem Ortmanem

Článek

„Naše rozhodnutí bylo značně ovlivněno tím, že jsme museli přihlédnout k rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva a následně Ústavního soudu,” prohlásil předseda senátu VS Robert Fremr.

„Spravedlnosti bylo učiněno zadost, ale cesta k ní byla neskutečně dlouhá. Léta strávená ve vězení klientovi nikdo nevrátí,” sdělil Novinkám krátce po verdiktu obhájce Jaroslav Ortman.

Tempel, který vinu roky odmítá, ale nadále zůstává ve vězení, kde strávil již 20 let.

Ústavní soud nařídil znovu otevřít případ dvojnásobného vraha Tempela

Krimi

Po zrušení výkonu doživotního trestu letos v srpnu, o čemž rozhodl ÚS, ho soudy nepropustily na svobodu proto, že si podle nich musí odpykat zbytek předchozího trestu za loupeže.

„Doživotí jsem si již odseděl,” uvedl Tempel. Podle výpovědi před soudem by již v této době mohl požádat o podmíněné propuštění z vězení. Muž zopakoval, že se cítí nevinen.

Podle Tempelových advokátů je však muž ve věznici nezákonně, protože trest byl podle nich již promlčen nebo vykonán.

Obrátili se proto opět na ÚS, který rozhodne ve věci příští úterý. Podle Ortmana bude soud řešit stížnost na nezákonné nevydání příkazu k propuštění Tempela z vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel u soudu (snímek z 26. listopadu 2008)

„Ústavní soud vynese nález ve věci veřejně,” doplnil Ortman s tím, že věří v následující okamžité propuštění Tempela na svobodu. V následujících měsících se pak chce s klientem vrhnout na žádosti o odškodnění.

Vrchní soud se případem zabýval již pošesté. Čtyřikrát zrušil verdikt Krajského soudu v Plzni, který muže pokaždé zprostil obžaloby.

Tempel byl pravomocně odsouzen až poté, co odvolací senát přeložil proces z Plzně ke Krajskému soudu v Praze.

Muž se proti rozsudkům bránil u Nejvyššího soudu i Ústavního soudu, ale neuspěl. Až po verdiktu Evropského soudu pro lidská práva ÚS odmítavá rozhodnutí revidoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Robert Tempel u Vrchního soudu v Praze

Loni v létě Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku konstatoval, že Česká republika porušila Tempelova práva a upřela mu právo na spravedlivý proces. Proces také podle evropského soudu nebyl dokončen v přiměřené lhůtě.

Český ÚS následně revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí a případ vrátil odvolacímu soudu.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku, připomněla ČTK. Tempel tam měl podle rozsudku předat své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit.

Následně muže údajně zastřelil. Zasáhl podle vyšetřovatelů i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Vrahovi Tempelovi zvanému Psychi uznal soud odškodné za nefér proces

Krimi

Tempel se ale hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk přezdívaný Biftek, který byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek. Podle Tempela šlo v kauze o drogy a splacení dluhu.

Byl to právě klíčový svědek, kdo dovedl policii na místo, kde byli zakopáni mrtví mladíci. Doživotí dostal Tempel jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám