Hlavní obsah

„Jsem nevinný,“ prohlásil muž souzený za vraždu ženy na úřadu práce v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Téměř na den přesně po roce od zastřelení ženy na Úřadu práce stanul v pondělí obžalovaný Jiří Dvořák (67) před senátem Městského soudu v Praze. Dvořáka státní zástupkyně viní mimo jiné z vraždy, z pokusu o další či z nedovoleného ozbrojování, za což může dostat až doživotí. Dvořák je přesvědčen o své nevině, vypovídat nicméně odmítl.

BEZ KOMENTÁŘE: Jiří Dvořák příchod k souduVideo: Novinky

 
Článek

„Vzhledem k prokázané skutečnosti, že tento soud drze pohrdá zákony, se této parodie účastnit nebudu a vypovídat nebudu,“ nechal se slyšet na začátku výpovědi. Senát soudu podle něj porušil zákon tím, že nepovolal jednu z poškozených žen.

Ještě předtím se ho soudce zeptal, zda chce uzavřít dohodu o vině a trestu, na což Dvořák reagoval: „Ne, jsem nevinen.“

Jeho obhájkyně později jeho slova korigovala a označila za zkratku. „Byla to něco jako právnická zkratka, resp. zkratka obžalovaného,“ uvedla. Dvořák se podle policie loni po zadržení k činu přiznal. [celá zpráva]

Podle státního zástupce se lidem mstil za domnělá příkoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dvořák u soudu

Dvořák zastřelil loni 29. června zaměstnankyni Úřadu práce v Praze 2. Podle spisu proto, že mu v roce 2016 nepřiznala podporu v nezaměstnanosti. Dvořák vešel do kanceláře a bez varování, aniž by ženě dal jakoukoliv možnost se bránit, vytáhl pistoli a ženu zasáhl do břicha. Žena na následky zranění ještě týž den zemřela. Dvořáka po několika hodinách dopadla policie v centru Prahy.

Ženě měl Dvořák kvůli nepřiznání dávek už v minulosti písemně vyhrožovat napadením. Žena se pak obrátila na úřad Prahy 2 oznámením o vyhrožování.

Úřad Dvořákovi ve správním řízení uložil 3000 korun pokutu za narušení občanského soužití, měl také uhradit náklady řízení 1000 korun. Nadřízený magistrát ale verdikt zrušil a úřadu městské části vrátil případ s úkolem, aby Dvořáka vyslechl, ten to ale odmítl.

Postřelená žena z úřadu práce v nemocnici zemřela

Krimi

Dvořáka státní zástupkyně viní také z pokusu o další vraždu. Toho se měl dopustit tím, že v bytě, který si pronajímal v pražské Libni, instaloval na dveře nástražné zařízení. Podle spisu to udělal ze msty vůči své domácí, jež mu předtím zvýšila nájem, který Dvořák ovšem odmítl platit.

Poté, co byl z bytu soudně vystěhován, byt ze msty vůči domácí zdemoloval a instaloval do něj zmíněnou nástrahu. Ta nakonec spustila tři dny před střelbou na Úřadu práce a zasáhla policistu, který do bytu přišel kvůli pátrání po Dvořákovi. Policista vyvázl „pouze“ otřesem ucha.

Policie hledala nebezpečného muže, který polil ženu leptavou látkou

Krimi

Dvořáka rovněž obžaloba viní z toho, že čtyři dny před střelbou na parkovišti před Aerem Vodochody v Odoleně Vodě napadl pracovnici Aera, kterou rovněž ze msty polil kyselinou sírovou. Šlo o jeho bývalou kolegyni, o níž se domníval, že může za jeho propuštění.

Žena ho před útokem i přes jeho maskování poznala a dala se na útěk. I tak ji ale muž zasáhl na zádech, rukou a nohách, pak z místa ujel. Ženu popálil na třech procentech těla.

Neunesl výpověď, firmu terorizoval

Dvořák v Aeru Vodochody v minulosti pracoval jako konstruktér, v roce 2015 s ním ale firma ukončila pracovní poměr, což Dvořák psychicky neunesl a spustil vůči firmě proud hanlivých útoků a urážek. V roce 2017 za to dostal desetiměsíční podmínku, soud jeho jednání vyhodnotil jako pomluvu a vydírání. Vyhazov Dvořák sváděl právě na později napadenou ženu.

Foto: Právo

Jiří Dvořák u soudu odmítl vypovídat.

Ani po odsouzení Dvořákovy útoky na firmu neustávaly. Například v roce 2019 zveřejnil na svém kanále na serveru YouTube další útoky na Aero a jeho vedení. Soud mu poté prodloužil původní dvouletou zkušební dobu o další rok.

Vražda na úřadu práce v Praze, státní zástupce obviněného muže obžaloval

Krimi

Když ale ani to nepomohlo a muž nadále na společnost útočil, došla soudu trpělivost a pouhý den před tím, než Dvořák střílel na Úřadu práce, rozhodl o tom, že má jít na deset měsíců do vězení. Právě proto po něm policisté pátrali u něj v bytě, kde spustilo nástražné zařízení.

Muž je obžalovaný z vraždy, pokusu o vraždu, pokusu o těžké ublížení na zdraví, nedovolené ozbrojování a poškození cizí věci.

Reklama

Výběr článků

Načítám