Hlavní obsah

Vražda na úřadu práce v Praze, státní zástupce obviněného muže obžaloval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zastupitelství obžalovalo muže, který se podle policie přiznal k loňské střelbě na pražském úřadu práce, jejíž obětí se stala jeho zaměstnankyně. Jinou ženu polil kyselinou sírovou, další ženu chtěl usmrtit výbušninou. Ve všech případech podle obžaloby postupoval promyšleně s cílem zabíjet. Muži hrozí výjimečný trest nebo i doživotní vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní eskorta přiváží k jednání Obvodního soudu pro Prahu 2 Jiřího Dvořáka (2. července 2021)

Článek

O vývoji v případu v úterý informoval mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Muž čelí obžalobě za vraždu, dále za pokus o vraždu, pokus o těžké ublížení na zdraví, za dvojí nedovolené ozbrojování a za poškození cizí věci.

Stíhání Dvořáka obviněného z vraždy úřednice může pokračovat

Krimi

Šestašedesátiletého Jiřího Dvořáka zadrželi policisté loni v červnu v centru hlavního města několik hodin po střelbě na úřadu v Bělehradské ulici Praze 2.

Měl u sebe nelegálně drženou zbraň. Další zbraň, podomácku vyrobenou brokovnici objevili v jeho autě.

Časová osa: Násilí odstartovalo propuštění Jiřího Dvořáka z práce

Krimi

Vedle zastřelení úřednice ho vyšetřovatelé spojili také s politím jiné ženy kyselinou ve Středočeském kraji a s výbuchem nástražného systému a zraněním policisty v bytě v pražské Libni.

Podezřelý Jiří Dvořák absolvoval vyšetření před umístěním do cely předběžného zadržení (29. června 2021).Video: Aktu.cz

Muž podle obžaloby ženu na úřadu zastřelil v pomstě za nepřiznání podpory v nezaměstnanosti. Čin byl promyšlený a na místo šel vraždit cíleně. Stejným způsobem měl postupovat, když vylil na další ženu 96procentní kyselinu sírovou.

Dvořáka podle státní zástupkyně popudilo také soudní rozhodnutí, podle kterého neoprávněně obýval byt v pražské Libni. Instaloval kvůli tomu uvnitř nástražné výbušné zařízení v takové výšce, aby usmrtilo pronajímatelku. Byt navíc zdemoloval.

Vraha zaměstnankyně úřadu práce viní hned z pěti trestných činů

Krimi

Vražda pronajímatelky se nezdařila, protože nástražné zařízení spustil policista, který na místě po muži pátral. Při zásahu se policista zranil.

Z výslechů podle žalobců vyplynulo, že obviněný chtěl ve zvlášť závažných zločinech pokračovat, a to vůči lidem, s nimiž měl v posledních letech spory - rodinným příslušníkům, úředníkům různých institucí či bývalým kolegům. Motivem byla opět msta za údajná příkoří. Zastřelené úřednici písemně vyhrožoval už v roce 2016.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám