Hlavní obsah

Muž cákal na záchranáře krev a tvrdil, že má AIDS. Jde na sedm let do vězení

Právo, pch

Sedmi lety kriminálu ocenil brněnský krajský soud jednání recidivisty, který vloni v Jihlavě poznamenal životy osmi lidí, policistů a záchranářů. Ti strávili několik nekonečných dnů čekáním na definitivní verdikt o nákaze smrtelnou chorobou. O verdiktu, který padl ve středu, informovala policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Muž byl narkoman a tvrdil, že je HIV pozitivní. Ilustrační foto

Článek

Drama se odehrálo vloni 23. dubna v prostoru ubytovny na Nerudově ulici. Po hádce s družkou rozbil opilý a agresivní 32letý muž skleněnou výplň koupelny, přičemž si způsobil silně krvácející poranění. Žena proto zavolala záchranku. Nezvladatelný agresor vyběhl před ubytovnu, kde se začali srocovat její další obyvatelé, což si vyžádalo také příjezd hned tří policejních hlídek.

Vzteklé výbuchy muže, který se odmítal nechat ošetřit, se poté obrátily proti zdravotníkům i policistům. „Na zdravotníky i policisty vykřikoval, že bere pervitin, a že má žloutenku typu C. Přitom si krev nechával úmyslně stékat do dlaně a cákal ji na policisty, záchranáře i na svoji družku s výhružkou, že je všechny nakazí a oni „chcípnou“, stejně jako on, protože má také AIDS. Krví potřísnil pět zasahujících policistů i tříčlennou posádku záchranné služby,“ popsala policejní mluvčí.

Jak záhy ukázalo vyšetřování, člověk s bohatou kriminální minulostí je narkoman, který v minulosti skutečně prodělal virovou hepatitidu C. Čekání na výsledky testů a nařízená karanténa, omezující běžný život, tak znamenaly pro zúčastněné obrovskou psychickou zátěž. Tu z nich sejmuly až definitivní výsledky rozborů.

Přísný trest

Přestože nákazu vyloučily, soud vyhodnotil jednání obžalovaného jako pokus o těžké ublížení na zdraví a poslal ho na sedm let do věznice s ostrahou. Navíc musí uhradit 616 tisíc korun na náhradách zdravotním pojišťovnám i dotčeným za snížení společenského uplatnění.

„Trest je poměrně přísný, ale soud tím vysílá jasný signál, že podobná jednání a útoky na zasahující policisty a záchranáře jsou naprosto nepřípustné a tento stát je nehodlá v žádném případě tolerovat,“ poznamenala Dana Čírtková k zatím nepravomocnému rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám