Hlavní obsah

Muslimové našli před brněnskou mešitou vepřové kosti a maso

– Brno • Aktualizováno
Právo, Jan Trojan

Hromádku vepřových kostí někdo hodil v noci na čtvrtek před vstupní dveře brněnské mešity. Jejich kliku pomazal následně sádlem a pověsil na ni i kus vepřového masa. Muslimové podali na neznámého pachatele trestní oznámení. Konzumaci vepřového masa islám přísně zakazuje; muslimové jej považují za nečisté.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hromádka vepřových kostí před vstupními dveřmi brněnské mešity.

Článek

Nepříjemné šokující překvapení čekalo ve čtvrtek na muslimy, kteří přišli ráno do brněnské mešity. Zatím neznámý člověk v noci pověsil na kliku zbytky zjevně starého vepřového masa se špekem, na zemi pod tím se válelo asi deset ořezaných vepřových kostí.

„Ten člověk nás chce urazit, musí vědět, že islám konzumaci vepřového masa přísně zakazuje. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl Právu předseda Islámské nadace Muneeb Hasan.

Něco podobného se stalo před několika lety u pražské muslimské modlitebny, doplnil. Muslimové jsou velmi rozhořčeni, Hasan se domnívá, že tento čin může být jakousi předehrou něčeho ještě horšího, radikálnějšího. Připomíná, že brněnská mešita se stala terčem útoků již dříve.

Dříve se rozbíjela okna

Neznámí pachatelé kdysi rozbili skleněné dveře i okno a stěny potřísnili sprejem. Nicméně pohozené vepřové zbytky se před vchodem do jejich mešity objevily nyní poprvé.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kus vepřového masa někdo pověsil i na kliku

Podle mluvčího policie Bohumila Maláška budou zjišťovat ještě další podrobnosti, zatím nelze s jistotou označit celou věc jako výtržnictví, nebo šíření xenofobie. Brněnští muslimové chtějí ve městě postavit skutečnou mešitu, tedy i s minaretem, podle Hasana však zatím vše zůstává na úrovni teoretického plánování.

V době křesťanských Vánoc muslimové rádi cestují a navštěvují své rodiny, řekl Hasan na dotaz Práva. On sám pojede za svojí matkou do Arabských emirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám