Hlavní obsah

Mrtvé ovce se válejí na pastvě, farmář je podezřelý z týraní

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLÁNĚ

Farmáře z Pláně na Plzeňsku Jaroslava Půtu vyšetřuje policie. Podezírá ho z toho, že hlady a žízní utýral nejméně deset ovcí. Mršiny pak nechal na pastvě mezi stádem. Mrtvá zvířata ležela na místě ještě ve čtvrtek, kdy navíc další ovce umírala.

Článek

Jak se přesvědčil reportér Práva, ovce se zakalenýma očima ve čtvrtek ležela ve vlastních výkalech ve stínu stromu a po zhruba minutových intervalech zoufale škubala nohama. S nepořízenou odjel i kafilérní vůz, jehož řidič měl už zčásti rozložená těla naložit a odvést.

"Nedohodl jsem se s majitelem, který mě nepustil na pozemek," řekl ve čtvrtek šofér. Policisté podle svého mluvčího Josefa Aubrechta zjistili, že uvnitř oplocené tříapůlhektarové pastviny se nacházelo stotřicet ovcí. "Bylo tam pět mrtvých dospělých a jedno jehně. Další čtyři uhynulá jehňata ležela v roklince těsně za ohradníkem. Ve výběhu měla zvířata veškerou trávu spasenou a chyběla jim i voda," uvedl Aubrecht.

Uhynulá zvířata budou podrobena pitvě, aby se zjistilo, co bylo příčinou jejich smrti. Z prvotního šetření veterinářů zatím není jasné, zda případ bude posuzován jako trestný čin týrání zvířat. "Majitel ovcí ale zcela jistě porušil zákon o veterinárním ošetření, když uhynulá zvířata nenechal zlikvidovat v kafilérii. To je ale přestupková záležitost," upřesnil Aubrecht.

Samotný farmář, který ještě provozuje bowlingové centrum ve Starém Plzenci, se odmítá k celé záležitosti vyjadřovat a před novináři se skrývá. Sousedé tvrdí, že nebýt jeho tchána, ovce už by byly dávno všechny mrtvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám