Hlavní obsah

Motejl je pro zachování agendy řidičáků na radnicích

ČTK, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ombudsman Otakar Motejl se vyslovil pro to, aby o zabavení i vrácení řidičského průkazu dále rozhodovaly komise příslušných obecních úřadů. Připravovaná novela silničního zákona přitom uvažuje, že by se pravomoce na odebrání řidičáku vrátily při mimořádně závažných dopravních přestupcích do rukou policie.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Samozřejmě dochází k tomu, že v důsledku zákonných úprav jakoby se vytratila tradiční pravomoc policejních orgánů. Je to téměř snová představa o vyřešení dopravní nehodovosti a konfliktů se zákony," řekl Motejl Právu.

Připustil, že možná částečně právem se rodí atmosféra podezření z korupčního prostředí v této oblasti, nicméně represivní cesta odebírání řidičáků přímo na místě činu je podle něho velmi svízelná.

Do jisté míry to podle Motejla souvisí s tím, že kdokoli mohl ohlásit ztrátu řidičáku a na počkání dostal nový. Pak mohla policie opakovaně takové průkazy zadržovat.

Motejl: řešení existuje

Řešení řidičské nekázně vidí veřejný ochránce práv ve skutečně přísnějším a důslednějším postihu. "Přenesením agendy přestupků na nepolicejní orgány došlo ke zprůhlednění, dosáhlo se, v obecné rovině, jakési právní jistoty, byť zůstávají formální problémy," uvedl ombudsman.

Policisté špatně evidují přestupky

Motejl současně poukázal na to, že policisté nedostatečně vypisují formuláře k dopravním přestupkům a upozornil na to i policejního prezidenta Jiřího Koláře.

V dokladech není často napsáno, jak byla v terénu ověřena totožnost řidiče, který u sebe neměl doklady. V budoucnu by podle něj mělo v dokladech jasně stát, že totožnost muži zákona ověřili například vysílačkou přes operační středisko.

"Nedostatečně vyplněné doklady k přestupku dávají volný prostor řidičům ke kritice práce policistů, která často nemusí být zcela poctivá a tedy ani oprávněná," řekl Motejl.

Kolář vydá upřesňující nařízení

Zdůraznil, že jednotnost ve vyplňování dokumentů by měla udělat mezi policisty a řidiči jasno. Především by se již nikdo v budoucnu neměl vymlouvat, že se přestupek odehrál jinak. Důležitý je i zřetelně čitelný podpis policisty, jenž pokutu uložil.

Policejní prezident by proto měl brzy vydat nařízení upřesňující, jak má vypadat správně vyplněný dokument.

Anketa

Komu má být přidělena pravomoc na odebírání řidičáků?
policii
43,6 %
obecním úřadům
56,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 243 čtenářů.

Reklama

Související články

Novely motoristických zákonů se zpožďují

Ministerstvo dopravy mělo do konce června předložit vládě návrhy novel všech motoristických zákonů. Termín nedodrželo. Oddalují se tak legislativní změny,...

Výběr článků

Načítám