Hlavní obsah

Mladík po obsluze herny nejdřív požadoval sex, pak ženu ubil tyčí

Právo, Miroslav Homola
Brno

„Hodný, bezkonfliktní. Maminčin mazánek a spíše takové tele...“ Takto a podobně líčili povahové vlastnosti kamarádi a známí Josefa Kurtina. Sedmadvacetiletého mladíka, který se ocitnul ve čtvrtek před senátem Krajského soudu v Brně. Ten posuzuje jeho vinu na úkladné vraždě, kterou Kurtin spáchal loni prvního října ve znojemské herně Macao.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Kurtin je okolím hodnocený jako hodný a nekonfliktní mladík. Když ale prohrál, byl nebezpečný.

Článek

Drobnou dvaadvacetiletou Vietnamku, obsluhu a provozovatelku herny tam v půl šesté ráno ubil dřevěnou tyčí. Nástrojem, který dívka měla paradoxně na svou vlastní obranu pro případ nebezpečí.

Ale kde se vzala taková agresivita v tom zavalitém a podle kamarádů nekonfliktním mladíkovi, který u soudu odmítl na cokoli odpovídat? Odpověď je podle výpovědi znalců až děsivě jednoduchá. Agresivitu v muži vyvolalo patologické hráčství. Na automatech byl Kurtin závislý. A ve spojení s pervitinem, který občas užíval, stejně jako marihuanu, šlo o doslova vražednou kombinaci. Psychostimulační droga totiž u něj vyvolávala stavy, kdy ztrácel zábrany.

„Pervitin podobně jako alkohol odbourává sebekontrolu, zvyšuje sebevědomí. V tomto případě vyvolal především majetkovou a také částečně sexuální motivaci při činu,“ uvedla k případu soudní znalkyně z oboru psychiatrie. Dodala, že si byl obžalovaný dobře vědom toho, co dělá. Když zjistil, že pití alkoholu v něm zvyšuje agresivitu, velmi ho omezil.

Obsluhu nutil k sexu

Co mladík vydělal, jako pracovník výkupny kovů, to také prohrál. A to ho zjevně štvalo. Dokonce tak, že už dřív chtěl zaútočit na jinou obsluhu herny, aby „z ní vymlátil“ peníze, které tam prohrál. Podobně se mu zřejmě zatemnila mysl osudný den ráno, když prohrál v herně pár desítek metrů od domova tři tisíce.

Došel si domů, jak sám vypověděl do policejního protokolu pro svůj počítač, aby ho zkusil u Lindy, jak se Vietnamce přezdívalo, zastavit. Dostal za něj 1500 a poté, co něco vyhrál, jej vyplatil. Pak ovšem zase vše prohrál.

Pak po Lindě žádal sex. Když mu Vietnamka dokazovala vlastním svléknutím, že na požadavek nemůže přistoupit, protože má menstruaci, požadoval po ní, aby ho alespoň rukou ukájela.

Žena posílala peníze rodičům

To ale podle všeho nebyl hlavní požadavek. Když dívka nevyslyšela jeho výzvu k vydání peněz, zaútočil na ni asi půlmetrovou tyčí, kterou v herně objevil. Prakticky ji ubil.

Mladé ženě vzal 12 000 v hotovosti a mobil, do kterého dal svoji SIM kartu. Dívka za tři dny umřela a Kurtin do druhého dne, než byl zadržen, všechny uloupené peníze prohrál.

Nyní mu hrozí dvacet let vězení, a pokud se prokáže, že se na úmyslný čin i předem připravoval, pak to může být až výjimečný trest. Mimo morální způsobil zřejmě i značné finanční škody pozůstalé rodině. Otec, který k soudu z Vietnamu přiletěl, uvedl, že jim dcera posílala na živobytí tisíc dolarů měsíčně. Rozsudek padne 24. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám