Hlavní obsah

Mladík, který autem zabil policistku, si odsedí 16,5 roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze ve středu poslal na 16,5 roku za mříže třiadvacetiletého Josefa Nováka, který pod vlivem drog zabil autem policistku. Soud dal svým rozhodnutím za pravdu státnímu zástupci, který Nováka obžaloval z vraždy. Obhajoba se snažila soud přesvědčit, že šlo o neúmyslné zabití. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Rozsudek nad Josefem Novákem. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Soud poslal Nováka do věznice s ostrahou, zároveň mu také zakázal na devět let řídit.

„Jednání obžalovaného naplnilo zákonné znaky vraždy v nepřímém úmyslu,“ prohlásil předseda soudního senátu Ivo Zelinka, který se v odůvodnění rozsudku věnoval velmi podrobně zejména otázce reflexní vesty.

Obhajoba totiž tvrdila, že policistka na sobě výstražnou vestu neměla, a Novák ji tak mohl snadno přehlédnout.

„Svědkyně potvrdila, že registrovala policistku ve služebním stejnokroji s výstražnou reflexní vestou na sobě, která stála čelem k ní. Tato její výpověď je zcela stěžejní,“ uvedl Zelinka. „Okolí obžalovaného si bylo vědomo závažnosti její výpovědi a neváhalo nabídnout úplatek za změnu výpovědi,“ dodal soudce v narážce na údajný pokus o ovlivnění svědkyně.

Má zaplatit 10 miliónů

Soudce navíc připomněl i výsledek vyšetřování, podle kterého Novák hlídku musel vidět na vzdálenost 413 metrů. Samotnou policistku pak o chvíli později. „I kdyby poškozená nebyla vybavena reflexní vestou, mohl ji obžalovaný vidět za použití potkávacích světel na vzdálenost 118 metrů,“ připomněl soudce znalecký posudek.

Novák má také podle rozsudku vyplatit pozůstalým náhradu nemajetkové újmy téměř 10 miliónů korun. Jde o manžela, dvě malé děti, rodiče a dva sourozence zemřelé policistky.

Mladík srazil autem policistku loni na začátku května u Brandýsa nad Labem, když se jej snažila zastavit, protože ujížděl před policejní hlídkou. S kolegou zatarasili autem silnici, Novák se snažil zátaras objet v asi sedmdesátikilometrové rychlosti a přitom ženu srazil.

Pětatřicetiletá matka dvou dětí mnohačetným zraněním podlehla druhý den v nemocnici. Novák měl v době střetu podle testů v krvi metamfetamin.

Řidič při ujíždění srazil policistkuVideo: Novinky

Žalobce Tomáš Milec navrhoval pro Nováka trest v polovině trestní sazby, která v se v tomto případě pohybuje mezi 15 a 20 lety, Novák ale mohl dostat i výjimečný trest.

„Musel si uvědomovat fatální následek svého jednání, poškozená neměla prostor se automobilu vyhnout,“ uvedl Milec ve své závěrečné řeči.

Spor o vestu

Novák se hájil tím, že policistka na sobě neměla reflexní vestu, a že ji tedy snadno ve tmě přehlédl. „Usuzuji, že poškozená na sobě reflexivní vestu měla,“ poukázal Milec na několik provedených odborných posudků a vyšetřování.

Novákově obhajobě příliš nepomohla ani výpověď svědkyně, která stála kousek od místa nehody. Žena před soudem prohlásila, že se jí kdosi – údajně blízký Novákově rodině – pokusil nabídnout 30 tisíc korun jako úplatek, když u soudu řekne, že policistka vestu neměla. Možné ovlivňování svědků vyšetřuje policie. [celá zpráva]

Žena navíc, stejně jako kolega zesnulé policistky, potvrdila, že vestu měla policistka na sobě.

Měl zákaz řízení

Obhájkyně mladíka Barbora Langerová je přesvědčena o tom, že policistka vestu neměla, a navrhovala soudu změnu kvalifikace trestného činu na usmrcení z nedbalosti, za které by mohl Novák dostat maximálně tři léta vězení.

Novák má 15 záznamů v kartě řidiče, v inkriminované době měl platný zákaz řízení, navíc byl v podmínce. Auto, které řídil, nemělo podle znalce kvůli technickým nedostatkům na silnici co dělat.

„Hrozná tragédie, je mi to hrozně líto. Nechtěl jsem nikomu ublížit, natožpak někoho zabít. Nemůžu kvůli tomu spát, chtěl jsem, aby mi předepsali nějaký léky. Nedokážu se s tím smířit do konce života, že jsem způsobil někomu takový neštěstí,“ kál se při hlavním líčení Novák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám