Hlavní obsah

Mladé sadisty z Pardubicka stihne tvrdší trest

– Pardubice
Právo, Zdeněk Seiner

Před třemi měsíci vyděsila pardubickou veřejnost policejní zpráva o tom, jak dva nezletilí kluci v neděli odpoledne na autobusovém nádraží ukopali a umučili k smrti bezdomovce. Dlouho to vypadalo, že vyklouznou se směšným trestem. Nyní je vyšetřování uzavřeno a na státní zastupitelství jde spis, který odmítá shovívavost k mladistvým sadistům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tresty odnětí svobody pro mladistvé jsou obvykle poloviční ve srovnání s tresty pro dospělé a běžně by neměly překročit pět let. Vzhledem k tomu, že se však mladíci, jejichž věk nebyl upřesněn, dopustili činu, za který trestní zákoník dovoluje uložení výjimečného trestu, mohou být potrestáni odnětím svobody na dobu pět až deset let.

„Mladíci měli muže bít údery pěstmi i kopy po celém těle, včetně obličeje. V útocích se střídali. Vše bylo vedeno s velkou intenzitou. Po muži dokonce několikrát vystřelili ze vzduchové pistole a k útoku použili i boxer. Poté muže poranili i nůžkami, které mu vzali z batohu. Útok byl veden i na genitálie poškozeného. Mladíci dokonce použili i francouzskou hůl, ze které sundali gumový nástavec, a holí mu poškodili anální otvor. Nakonec mu zapálili vlasy,“ popsal hrůzu vyšetřovatel, kapitán Robert Veleta.

„Poškozeným byl 55letý muž původem ze Slovenska, který se v Pardubicích zdržoval několik let. Jednalo se spíše o samotáře. Míra brutality v tomto případě mne opravdu překvapila,“ svěřil se v srpnu Právu Milan Šimek, vedoucí odboru obecné kriminality pardubického krajského ředitelství. Oba kriminalisté se jednoznačně shodli, že to byl jeden z nejstrašnějších zážitků mnohaleté policejní kariéry.

Trest: z jednoho roku až na deset

Šokem pro pardubickou veřejnost byla informace, že orgány činné v trestním řízení toto sadistické počínání považují za pouhé ublížení na zdraví. Oba mladí sadisté si přitom jen z nudy odjeli do Pardubic a z potřeby nějakého toho vzrušení zabili bezdomovce.

Pokud by zůstalo u ublížení na zdraví, mohli by jako mladiství při projevení lítosti odejít od soudu s trestem v rozmezí od jednoho do pěti let. Policie však jejich skutek překvalifikavala na vraždu.

„Kriminalisté odboru obecné kriminality ukončili přípravné řízení a podali podnět k návrhu na podání obžaloby Krajskému státnímu zastupitelství Hradec Králové. S ohledem na výsledky přípravného řízení, zejména s ohledem na závěry znaleckých posudků z odvětví soudního lékařství, psychiatrie a psychologie, došlo k překvalifikování skutku z provinění těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti na provinění vraždy “ informovala Právo krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Výběr článků

Načítám