Hlavní obsah

Ministryně Benešová a exšéf žalobců Zeman se střetli u soudu

Brno
Aktualizováno

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu předstoupil před kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), kam ho pohnala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Benešová mu vytýká postup související s restituční kauzou rodu Czerninů, kdy měl zatajit svůj přátelský vztah k majiteli nemovitosti u Třeboně, jehož se spor přímo dotýkal.

BEZ KOMENTÁŘE: Benešová a Zeman u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Ministryně navrhuje Zemanovi snížit plat. Zeman rezignoval na funkci nejvyššího žalobce k 30. červnu, mezi důvody zmínil i tlaky ze strany Benešové. Nahradil jej dosavadní náměstek Igor Stříž.

Zeman je nyní řadovým žalobcem Nejvyššího státního zastupitelství v analytickém a legislativním odboru.

Podle Benešové se Zeman pochybení dopustil tím, že podepsal dovolání ve věci týkající se vydaného osvědčení o občanství Josefíny Czerninové.

Benešová navrhla snížit Pavlu Zemanovi plat na půl roku

Domácí

„Nedelegoval věc na některého ze svých náměstků a nepřiznal svůj poměr k věci. Přitom výsledek řízení měl vliv na občanský spor jeho osobního přítele s potomkem rodu Czerninů. V tomto sporu o pozemky přitom dříve působil jako zprostředkovatel,“ prohlásila Benešová.

S majitelem penzionu Dvorce se Zeman podle svých slov znal od roku 2012. „Jednou mi řekl, že pozemky v okolí penzionu, o které měl zájem, získal pan Czernin. Mě napadlo, že by se mohli osobně potkat, šlo totiž o lidi, jejichž rodiny byly v minulosti postiženy režimem. Bral jsem to tak, že je lepší spolu komunikovat než se léta soudit,“ popsal Zeman.

Exšéf žalobců Zeman: Benešová kárnou žalobou potvrdila důvody mé rezignace

Domácí

Bývalý nejvyšší žalobce také popsal, jak se postupuje při podpisu dovolání. Na stůl jej ke schválení dostával podle svých slov poté, co s podáním dovolání souhlasili příslušný státní zástupce na Nejvyšším státním zastupitelství, ředitel příslušného odboru a první náměstek.

„Ve chvíli, kdy jsem dovolání v restituční věci podepisoval, jsem si neuvědomil, že by se to mohlo týkat i těch pozemků,“ zdůraznil Zeman.

Foto: Právo

Benešová a Zeman u soudu

Rozhodnutí by mohlo padnout v prosinci

Sám podnikatel před kárným senátem popsal, že kvůli nenadálé restituci ztratil možnost hospodařit a tvrdě to zasáhlo jeho třicetileté podnikatelské úsilí.

„Přišel jsem o pozemky, které připadly Czerninům,“ prohlásil, ovšem jedním dechem dodal, že Zemana k žádné intervenci ve svůj prospěch nenaváděl a ani se od něj nedozvěděl žádné informace ze spisu.

Exšéf žalobců Zeman: Benešová kárnou žalobou potvrdila důvody mé rezignace

Domácí

Zemanovi příliš neprospělo, že se snažil řešit spor o pozemky přes mladoboleslavského soudce a vzdáleného bratrance restituenta Jana Czernina, s nímž se třikrát sešel. „Ty schůzky neodpovídaly tomu, že by jen chtěl dostat k jednomu stolu obě strany. Na té druhé schůzce už jsem si říkal, jestli mu ta funkce náhodou nevlezla na mozek,“ zamyslel se soudce Czernin v pozici svědka u kárného senátu.

Současně se ale soudce Zemana zastal. „Jsem přesvědčen, že je ikonou pořádku a slušnosti. Myslím, že je zásadně dobrý člověk, a to jednání jsem měl za nějaký úlet,“ dodal soudce. Na dotaz ministryně Benešové, proč schůzky neoznámil dřív, soudce opáčil: „Nechtěl jsem v justici způsobit nějaký otřes, natož abych byl za pohůnka premiéra Babiše.“

Kárný senát jednání odročil na polovinu prosince, kdy by mohl rozhodnout.

Reklama

Související články

Nejvyšší státní zástupce Zeman rezignoval

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se rozhodl vzdát svého postu. Skončí k 30. červnu. Po jednání vlády to v pátek oznámil vicepremiér, ministr průmyslu...

Výběr článků

Načítám