Hlavní obsah

Méně nehod, více požárů, zhodnotili březnový nouzový stav hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hasiči v Česku vyjížděli v březnu k více než 8500 požárů a dopravních nehod, méně než ve stejném období loňského roku. Zatímco zásahů u nehod meziročně ubylo, počet požárů naopak stoupl, uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Studená.

Foto: HSZ Praha

Ilustrační foto

Článek

Do počtu březnových výjezdů ale není započítána činnost hasičů související se současnou epidemií koronaviru, jako je distribuce materiálu nebo repatriace Čechů ze zahraničí. Náročnost situace pro hasiče spočívá především v tom, že trvá nepřetržitě již téměř měsíc.

Uherský Brod nechce do karantény, hasiči dezinfikovali panelové domy

Koronavirus

K nehodám a požárům vyjížděli hasiči letos v březnu v 8508 případech. „V porovnání s loňským březnem je to o něco méně, ale vzhledem k tomu, že se život v naší zemi z větší části zastavil, to zase o tolik méně není,” zhodnotila situaci s ohledem na platné omezení pohybu osob Studená. Ve třetím měsíci loňského roku měli hasiči 8668 výjezdů.

Počet zásahů hasičů u dopravních nehod letos v březnu meziročně klesl ze 1458 na 1279. Naproti tomu požárů přibylo, a to ze 1738 na 1750. „Počet požárů je vyšší než dlouhodobý denní průměr,” potvrdila mluvčí hasičů. Více podle ní hořelo v domácnostech i v přírodě.

Hasičům pomáhá nouzový stav

Statistika zásahů za letošní březen nezahrnuje pomoc hasičského záchranného sboru při zvládání epidemie nového koronaviru. První tři případy nemoci COVID-19 byly v Česku zaznamenány 1. března a do dneška se koronavirem nakazilo přes 3800 lidí. Vláda proto vyhlásila stav nouze a mimo jiné omezila volný pohyb lidí.

Do domova zasaženého koronavirem na Vysočině nastoupili hasiči

Koronavirus

Do boje s epidemií se zapojili vedle zdravotníků, policistů či vojáků i hasiči. Pomáhají rozvážet zdravotnický materiál, staví stany pro vyšetření potenciálně nakažených nebo se podílejí na repatriaci Čechů, kteří uvízli v zahraničí.

„V této náročné situaci nám všem výrazně pomáhá vyhlášený nouzový stav, díky kterému můžeme mnohem rychleji a operativněji doplňovat potřebné vybavení a materiál, a současně dokážeme efektivněji pomáhat všude, kde je to potřeba, bez zdlouhavé byrokracie,” uvedla Studená.

Zároveň poděkovala všem občanům, kteří hasičům při plnění jejich úkolů pomáhají, například nabídkou potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám