Hlavní obsah

Vymyli mu mozek v Anglii, míní bratr Čecha obžalovaného kvůli terorismu

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Výslechy svědků pokračovalo ve středu hlavní líčení Městského soudu v Praze s bývalým pražským imámem Samerem Shehadehem (36) obžalovaným z podpory terorismu. Trestně stíhán je rovněž jeho bratr Omar se svou manželkou Fátimou Hudkovou, oba ale jako uprchlí, podle policie zmizeli v Sýrii. Soud vyslechl prostředního z bratrů, podle kterého se Omar radikalizoval při pobytu v Anglii.

Bývalý imám Shehadeh u soudu v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Čtyřiatřicetiletý Abdull Shehadeh je prostředním ze tří bratrů, kteří se všichni narodili v Česku, a k soudu přijel z Irska, kde dlouhodobě pracuje. Oproti sourozencům není věřící. Jeho starší bratr Samer se podle něj začal věnovat více islámu, když mu bylo zhruba 17 let, pak odjel do Saudské Arábie náboženství studovat a po návratu kázal v Praze. Mladší bratr Omar se měl radikalizovat před několika lety při studijním pobytu ve Velké Británii.

„Je tam více muslimů a mešit. Vymyli mu tam mozek. Odjel pak do Sýrie, protože věřil, že je to jeho povinnost, že když je muslim, musí tam pomáhat. Chtěl zachránit Sýrii, pak Palestinu a pak asi celý svět. Tam ho přesvědčili, že šaría je ta jediná správná cesta, to je moje domněnka,” sdělil muž.

Návrat mu prý zakázala manželka

Omar Shehadeh ale podle svědka již není u militantní organizace, odešel od ní zhruba před rokem a zřejmě někde v zahraničí učí angličtinu a stále žije s Fátimou. Abdul Shehadeh vycházel ze zpráv, které posílal dříve jeho bratr přes mobilní aplikaci. Také se měl chtít vrátit zpátky do Česka. „Hudková mu to ale zakázala,“ upřesnil svědek.

Obžalovaný Shehadeh na výpověď reagoval s tím, že informace o návratu pochází od jejich matky, která si to natolik velmi přála, až si to začala namlouvat, že je to pravda. Matka trojice bratrů zemřela loni v lednu po vážné nemoci, otec rovněž nežije, zemřel loni v červnu.

Státní zástupce obžaloval bývalého imáma

Krimi

Soud vyslechl rovněž dva exmanžele Hudkové, jeden z nich uvedl, že měla výrazné psychické problémy, které vedly nakonec k rozvodu.

Svědek hovořil arabsky a měl k dispozici překladatelku. Žije ale v Česku, kde má trvalé bydliště. Jako muslim se s obžalovanou poznal před lety, když se ještě jmenovala Kristýna. Měla původně pracovat v jeho obchodě, na to ale nakonec nedošlo, nicméně se sblížili a pak i vzali podle muslimského práva šaría.

Financoval jsem islámské bojovníky, přiznal u soudu bývalý pražský imám

Krimi

Soužití ale bylo problematické, protože Hudková podle něj trpěla psychickými problémy, které měly mít kořeny v jejím vztahu s rodiči a traumatech z dětství. „Problémy byly každodenního charakteru. Měnily se jí nálady, rychle byla vzteklá, rozbíjela nádobí. Neudržela věci pod kontrolou,“ sdělil svědek. Potíže se podle něj na začátku manželství sice zmírnily, nakonec ale stejně převládly a Hudková se s ním nechala rozvést.

Shehadeh muže v reakci na jeho výpověď obvinil ze lži. Dvojici v minulosti oddával coby duchovní autorita v muslimské pražské komunitě a tvrdil, že svědek naopak Hudkovou psychicky týral.

Převážně spala, vypověděl druhý exmanžel

Soudkyně Kateřina Radkovská vyslechla i druhého exmanžela Hudkové, ten s dívkou strávil jen krátké období, zhruba měsíc dva ve společné domácnosti. Hudková se podle něj nijak výrazně neprojevovala, převážně jen spala, a vzhledem k rozporům v pohledu na život se nakonec rozvedli.

Obžaloba se týká účasti na teroristické skupině a podpory terorismu, trojici hrozí až patnáctileté vězení. Shehadeh (36), jeho bratr Omar (29) a Fátima Hudková (26) se podle kriminalistů podíleli na činnosti Fronty an-Nusra napojené na al-Káidu v Sýrii s působištěm zejména v Idlibu.

Zadržený imám se brání. V Sýrii prý islamisté bojují s „okupanty“

Krimi

Shehadeh, který oddal svého bratra s Hudkovou po jejich odjezdu do Sýrie na dálku přes internet, měl podle obžaloby rovněž shánět pomocí sbírek peníze určené pro bojovníky a organizoval cestu dalších mužů do ciziny.

Český soud neuznává

Shehadeh při zahájení hlavního líčení v úterý přiznal, že financoval dva bojovníky a vycestovat do Sýrie pomohl dvěma mužům, jedním z nich byl jeho bratr. Peníze ale podle něj směřovaly hlavně na pomoc zraněným lidem.

Dodal rovněž, že vládu v Sýrii nepovažuje za legitimní, protože se neřídí právem šaría, a podle jeho slov umučila spoustu lidí. Uvedl také, že odsuzuje Islámský stát a jeho ideologii považuje za extremistickou. Český soud pro něj nemá žádnou váhu, určující je pro něj v tomto ohledu pouze šaría.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám