Hlavní obsah

Matku po domácím porodu odvezli proti její vůli do nemocnice. Dostane odškodné

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Omluvu a 100 tisíc korun vysoudila matka s dnes již osmiletým dítětem za zásah jihomoravské záchranky u domácího porodu. Lékař tehdy rozhodl proti vůli matky o tom, že bude i s dítětem převezena do nemocnice. Podle soudů ale šlo o neoprávněný zásah do osobnostních práv, podle výsledků dokazování totiž nebyla matka ani dítě v akutním ohrožení života. Dovolání záchranky odmítl Nejvyšší soud (NS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na případ upozornila v pátek Liga lidských práv, která matku v případu zastupovala.

Záchranka vyjížděla do jednoho z pavlačových domů v Brně na žádost matky po domácím porodu, kdy bylo dítě ještě hodinu po narození stále spojeno s placentou pupeční šňůrou. Lékař na místě rozhodl o okamžitém převozu dítěte i matky do nemocnice, protože s tím však čerstvá rodička nesouhlasila, transport se nakonec odehrál za asistence policie.

Dítě strávilo několik dní v inkubátoru kvůli silnému podchlazení. Podle soudů ale za podchlazení mohli záchranáři, kteří dítě oddělili od matky a nezajistili mu dostatečný tepelný komfort.

Klíčový svědek zemřel

Klíčové svědectví o tom, co se událo oné noci v bytě, kdy v pokoji ležela nahá matka s dítětem a placentou, zatímco opodál spala tříletá dcerka a ve vedlejší místnosti se krčili dva psi, mohl podat zasahující lékař, ten ale ještě před projednáváním případu u soudu zemřel.

„Neoprávněnost zásahu do osobnostních práv podle NS nemůže být vyloučena tím, že původce neoprávněného zásahu jednal v dobré víře a že lékař byl přesvědčen, že převoz nezletilého na neonatologické oddělení je v jeho nejlepším zájmu,“ okomentovala rozhodnutí soudu právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami.
z výpovědi matky u soudu

Podle advokátky k zásahům činěným v zájmu dítěte proti vůli matky při porodu a poporodní péče je nezbytné skutečné a bezprostřední ohrožení života a zdraví dítěte, přičemž toto ohrožení musí být skutečně prokázáno a pro tak extrémní zásah, jako je převoz do nemocnice za asistence policie, nestačí pouze „obecná hrozba“.

„Lékaři se nelíbilo, že jsme rodili doma, říkal, že jsme alternativní. Dítě ošetřil a chtěl odvézt do nemocnice, ale já mu říkala, že to tam máme pět minut a ráno tam dojdeme sami. Jenže lékař tvrdil, že tam mohou být skryté problémy. Z jeho chování byly patrné předsudky,“ vypověděla již před lety u brněnského soudu matka.

Případ se vlekl roky i kvůli tomu, že prvostupňový rozsudek brněnského soudce Michala Ryšky, který dával za pravdu matce, opakovaně rušil Vrchní soud v Olomouci, který se dokonce pokusil případ přidělit jinému soudci. Takový postup ale zkritizoval Ústavní soud, jenž nařídil, aby případ i nadále řešil soudce Ryška. Vrchní soud poté jeho argumentaci uznal a rozsudek potvrdil, záchranka se ještě pokoušela neúspěšně bránit dovoláním k NS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám