Hlavní obsah

Manželský pár z Olomoucka se těšil na výnosy z bitcoinu, přišel o 600 tisíc korun

Olomouc

O téměř 600 tisíc korun připravil podvodník manželský pár z Olomoucka. Manželům sliboval zaslání výnosu z kryptoměny bitcoin, získal vzdálený přístup k jejich bankovním účtům a poté z nich odčerpal peníze. Právo o tom ve středu informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Dvaapadesátiletá žena z Olomoucka podle ní přijala v pondělí telefonát od neznámého muže, který jí lámanou češtinou oznámil, že jí chce zaslat výnosy z bitcoinu.

„Jelikož žena v minulosti do kryptoměny investovala, volajícímu uvěřila a naslouchala jeho instrukcím. Nejprve si do svého laptopu nainstalovala software pro vzdálenou správu. Poté mu předala přístupové údaje jak ke svému osobnímu bankovnímu účtu, tak i ke společnému manželskému kontu. Po skončení komunikace si nešťastnice zkontrolovala stav svého bankovního účtu a zjistila, že z něj zmizelo přes 170 tisíc korun,“ uvedla Vaňharová.

Muž z Prahy prodával šaty za 390 korun. Přišel o dva miliony

Krimi

V průběhu prověřování kriminalisté zjistili, že na společném účtu manželů došlo k neoprávněnému refinancování stávajícího úvěru ve výši zhruba 100 tisíc korun na částku téměř půl milionu korun. Zároveň z něj bylo odčerpáno přes 20 tisíc korun.

„Celá operace, zahrnující refinancování úvěru a odčerpání finančních prostředků z obou účtů, zabrala podvodníkovi pouhé dvě minuty. Celkově tak manželský pár přišel o téměř 600 000 korun,“ konstatovala mluvčí.

Kriminalisté podle ní případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám