Hlavní obsah

Manažerka KB obžalována kvůli úvěrům pro Chvalovského

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalá šéfka odboru financování Komerční banky Jiřina Kaplanová a jejích šest podřízených půjdou před soud. Státní zástupce z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality František Fíla je totiž v pátek obžaloval z 1,5 miliardového úvěrového podvodu.

Foto: Martin Šalek

Zařízení SOMATOM Definition AS 64 v sobě spojuje dvě důležité funkce s nadstandardními parametry – plánování léčby radioterapií a diagnostické účely.

Článek

Uvedenou sumu měla manažerka za pomoci dalších členů odboru vyjednat v letech 1998 a 1999 pro firmy Č.A.S s. r. o., a Satrapa, které ovládal tehdejší prezident Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský.

Chvalovský dodal zkreslené materiály

"Věc byla dnes (v pátek) doručena Městskému soudu v Praze," potvrdil Právu Fíla. Ten je přesvědčen, že uvedených sedm osob zkreslilo podklady pro vyjednání úvěru pro Chvalovského a nebýt toho, někdejší fotbalový boss by půjčku nikdy nedostal.

"Obvinění například z materiálů, které jim Chvalovský předkládal, věděli, že Chvalovský nijak nevyváží prasata do Švýcarska. Věděli, že toky peněz, které mu půjčí, nebudou nikdy zpátky vrácené bance. Přesto se tvářili, jako že za závazky Chvalovského ručí nějaká zahraniční banka například Deutsche Bank, a tu v účetnictví vykazovali jako dlužníka místo Chvalovského. Tím pádem Chvalovský získal lepší úvěrové podmínky, a ten úvěr byl jakoby absolutně nerizikový," uvedl již dříve Fíla.

Odbor Kaplanové prý buď sám Chvalovskému finance poskytl, anebo zkreslené materiály předkládal představenstvu banky.

Škody pro banku za osm miliard

Podle žalobce se nikdy nepodařilo prokázat, zda by obvinění z této spolupráce měli nějakou ekonomickou výhodu či například kariérní výhodu v bance.

Fíla rovněž hodlá obžalovat pro úvěrový podvod Chvalovského a dalších pět bývalých manažerů firem Satrapa a Č.A.S. Uvedenou sumu ve výši 1,5 miliardy korun totiž podle něj použili v rozporu s účelem, který si v bance sjednali.

"Zatím čekám na znalecký posudek, který by měl být hotový v lednu," konstatoval s tím, že poté věc pošle rovněž k soudu.

Jiřinu Kaplanovou, její podřízenou a devět někdejších členů představenstva KB policie dále stíhá i v souvislosti s obchody KB s firmou B.C.L. Trading, patřící Baraku Alonovi.

Kvůli těmto transakcím banka přišla o zhruba osm miliard korun. V této věci je navíc stíháno i bývalé představenstvo banky, které schválilo podmínky pro tyto obchody.

Reklama

Související články

Soud vyhlásil konkurz na majetek Chvalovského

Na majetek podnikatele a bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského byl minulou středu prohlášen konkurz. Rozhodnutí pražského...

Výběr článků

Načítám