Hlavní obsah

Soud vyhlásil konkurz na majetek Chvalovského

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na majetek podnikatele a bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského byl minulou středu prohlášen konkurz. Rozhodnutí pražského městského soudu znamená, že dlužník od momentu usnesení nemůže s tímto majetkem disponovat.

Foto: Petr Skála

Držitelé diplomů a cen z kartografické konference Eliška Vajsová, Johana Zacharová, Kamil Novák, Lukáš Herman a Jakub Havlíček

Článek

"Proti tomuto usnesení lze podat odvolání, které však nemá odkladný účinek," uvedl v pondělí pro Právo advokát Dušan Diviš, kterého soudce Pavol Pikna stanovil správcem konkurzní podstaty.

Nic konkrétního však k rozhodnutí odmítl sdělit, protože se o něm prý dozvěděl až v pondělí. Zatím tedy není jasné, zda se v konkurzu ocitl všechen majetek Chvalovského či pouze o jeho část.

Soudce tají, na čí návrh o konkurzu rozhodl

Samosoudce Pikna odmítl upřesnit, na čí návrh o konkurzu rozhodl. "Já mám informaci o tom, že má takový majetek, že konkurz může být prohlášen," prohlásil pouze pro ČTK.

Podle informací Práva se tak zřejmě stalo na návrh Komerční banky, které Chvalovský dluží stamilióny. Ta totiž soudní cestou po podnikateli peníze vymáhá.

Mluvčí ústavu Marie Petrovová však včera informace zcela nepotvrdila. "My přesně nevíme, jestli to bylo z našeho titulu. Nevíme ani na jak vysokou část, z toho co my jsme uplatňovali, byl prohlášen konkurz," uvedla.

Petrovová však Právu mj. potvrdila, že KB v dubnu roku 2001 podávala návrh na konkurz směnek Chvalovského za zhruba 300 miliónů korun a přijala rozhodnutí zapojit veškeré nástroje, jak z podnikatele dlužné peníze vymoci.

Chvalovský včera rozhodnutí soudu odmítl. "Já a moji právní zástupci považujeme tuto záležitost za velmi podivnou a právně vágní, ale více se k tomu budeme moci vyjádřit až ve chvíli, kdy obdržíme písemné vyhotovení," uvedl pro ČTK. Jeho právní zástupce, advokátní kancelář Bakeš & partneři, zatím nechce záležitost komentovat.

Vrchní soud rozhodne o obžalobě

Chvalovský je od února 2001 trestně stíhán z úvěrových podvodů, kterých se měl dopustit právě na Komerční bance. Spolu s pěti manažery firem Satrapa a Českomoravská agrární společnost (Č.A.S.), které ovládal, připravili podle obžaloby Komerční banku o 1,5 miliardy korun.

Podle žalobce Františka Fíly se skupina dopustila celkem 64 nezákonných transakcí. Půjčené peníze podle státního zástupce totiž nevyužili na nákup zemědělských produktů, jak bylo s bankou dohodnuto, ale k jiným účelům, například na splácení předchozích dluhů. Peníze navíc bance nikdy nevrátili. V současné době případ přezkoumává pražský vrchní soud, který rozhodne, zda byla obžaloba podána oprávněně. V opačném případě by byla věc ještě vrácena k došetření.

Devětačtyřicetiletý Chvalovský se v lednu 1990 stal předsedou nově vzniklého Českého fotbalového svazu. Do té doby byl poměrně neznámým fotbalovým funkcionářem a fotbalovým brankářem z Blšan. Po roční existenci se tato organizace přeměnila ve svaz Českomoravský. Z funkce předsedy ho odvolala valná hromada svazu v červnu 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám