Hlavní obsah

Má najeto 40 tisíc, tvrdil muž kupujícímu o autu bez tachometru. Skutečnost byla 680 tisíc

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Nákladní vůz Iveco, který měl údajně najeto sotva čtyřicet tisíc kilometrů, prodal zájemci z Třebíče osmatřicetiletý muž z Valašských Klobouk na Zlínsku. Auto ale bylo bez tachometru, a jak se později ukázalo, ve skutečnosti mělo najeto téměř 700 tisíc kilometrů. Nápad prodávajícímu neprošel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže z Valašských Klobouk ze spáchání podvodu, protože při prodeji vozidla v úmyslu se obohatit zamlčel kupujícímu skutečný stav najetých kilometrů. Připravil ho tím minimálně o dvě stě sedmdesát pět tisíc korun. V případě odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let,“ informovala mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Podíl aut se stočeným tachometrem na trhu loni klesl na třetinu

AutoMoto

Devětapadesátiletý muž z Třebíče našel na inzertním portále inzerát na prodej nákladního vozidla značky Iveco.

Telefonicky se s prodávajícím domluvil na okolnostech prodeje. Prodejce tvrdil, že vozidlo má najeto asi čtyřicet tisíc kilometrů a že s ním v podstatě nejezdil.

Kupující za vůz zaplatil 407 tisíc korun v hotovosti. V kupní smlouvě byla uvedena cena pouze třicet tisíc korun bez daně. Prodejce tuto nízkou cenu odůvodnil tím, že by z vysoké kupní ceny musel platit vysokou daň.

Pracovník značkového servisu stočil tachometr, soud mu potvrdil podmínku i pokutu

Krimi

„Vozidlu navíc chyběl namontovaný tachograf, ale prodejce slíbil, že ho po prodeji obratem dodá. To ovšem neučinil ani po několika urgencích, což vedlo kupujícího v podezření, že s vozidlem není něco v pořádku. Vydal se do prodejny vozidel, kde mu sdělili výčet oprav tohoto konkrétního vozu a také celou jeho historii. Nepříjemným překvapením bylo zjištění, že vozidlo má najeto více než 600 tisíc kilometrů,“ řekla Kozumplíková.

Z dalšího prověřování vyšlo najevo, že prodejce o skutečném počtu najetých kilometrů věděl, nicméně to úmyslně zatajil.

Z odborného vyjádření vyplynulo, že cena vozidla se skutečným nájezdem 684 tisíc kilometrů by se pohybovala pouze kolem 55 tisíc korun. Kupující tak přišel o nemalou finanční částku,“ doplnila Monika Kozumplíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám