Hlavní obsah

Loupež století zase nemá pachatele, odvolací soud zrušil devítiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Takzvaná loupež století z roku 2002 stále zůstává nepotrestána. Pražský vrchní soud ve čtvrtek zrušil odsuzující rozsudek nad posledním obviněným v kauze a vrátil věc k novému projednání. Prvoinstanční soud přitom dispečera oloupené agentury G4S Antonína Saletu potrestal devíti lety vězení a povinností uhradit uloupených 154 miliónů korun.

Foto: ČTK

Antonín Saleta u soudu v říjnu 2013

Článek

Obžaloba z činu dříve vinila i členy Berdychova gangu, soudy je ale zprostily viny pro nedostatek důkazů.

"Loupež století" se stala na pražské Evropské třídě. Neznámí muži převlečení za policisty tehdy vzali z vozu agentury G4S peníze, ty se dodnes nenašly. Saleta podle obžaloby poskytl hlavním pachatelům loupeže za finanční odměnu informace z prostředí agentury, kde pracoval, a umožnil jim tak přepadení spáchat.

Údajně poradil lupičům s ovládáním přepadeného vozidla, zvláště s otevíráním dveří, které vyžadovalo stisknutí přesné kombinace tlačítek na palubní desce. Bývalý voják i policista Saleta vinu odmítá.

Prvoinstanční soud dovodil jeho účast na loupeži především z toho, že muž krátce po incidentu výrazně zbohatl a dodnes uspokojivě nevysvětlil původ těchto finančních prostředků.

Policisté Saletu vyslýchali už v roce 2005, aniž by ho obvinili. Muž se přestěhoval na Kubu a následně do Venezuely. Policie ho poté stíhala jako uprchlého a teprve loni v létě jej eskortovala do České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšetřování loupeže století spěje k fiasku

Kauza slavné loupeže 154 miliónů korun, které se kvůli rekordnímu obnosu přezdívá loupež století, se zřejmě stane noční můrou policistů. Již tři ze čtyř lidí,...

Výběr článků

Načítám