Hlavní obsah

Lobbista Dědic je opět u soudu, teď kvůli tramvajím

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Další část rozsáhlé obžaloby, jejímž hlavním aktérem je kontroverzní podnikatel a lobbista Martin Dědic, začal projednávat v pondělí Krajský soud v Ostravě. Aktuální kauza se týká úplatků v souvislosti s veřejnými zakázkami na modernizaci ostravských tramvají.

Foto: Aleš Honus, Právo

Martin Dědic (uprostřed) v pondělí opět stanul u ostravského krajského soudu.

Článek

Podle státního zástupce Víta Koupila lobbista Martin Dědic díky svým přátelským kontaktům na bývalé významné ostravské politiky z ČSSD neoprávněně získal citlivé informace o vyhlašovaných veřejných zakázkách, a to přesto, že nikdy nebyl ani ve vedení města, ani ve vedení městských firem.

V kauze, kterou nyní soud projednává, je Dědic se čtyřmi dalšími muži obžalován kvůli tomu, že za získání zakázek na modernizaci ostravských tramvají v hodnotě 300 milionů korun údajně inkasoval od společnosti Pragoimex dva miliony korun. Dalších deset milionů korun měl prý slíbených, ale vyplaceny už nebyly. „Úplatky měly být placeny prostřednictvím plateb za nadhodnocenou reklamu,“ řekl státní zástupce.

Další část obžaloby souvisí s tím, že obžalovaní do účetnictví svých firem měli zařazovat výdaje, které byly se zmíněnými úplatky spojeny, a stát tak měli poškodit jak na dani z příjmu, tak na dani z přidané hodnoty. Škoda je vyčíslena na 8,5 milionu korun.

Měl mít vliv na dopravní podnik

Podle policie Dědic díky svým kontaktům na ostravské politiky získal postupně i vliv na chod Dopravního podniku Ostrava. A právě toho měl využít i při jednání s představiteli společnosti Pragoimex. „Dědic se dohodl s předsedou představenstva Pragoimex, že firmě zajistí zadání zakázky na modernizaci 14 tramvají v hodnotě 300 milionů korun. Také se dohodli, že firma zaplatí úplatek ve výši čtyř procent z hodnoty zakázky,“ uvedl Koupil v obžalobě.

Policie se na aktivity Martina Dědice podrobně zaměřila v roce 2014, kdy mu sdělila první obvinění. První z jeho kauz se dostala k soudu v roce 2016, rozsudek ale zatím vyhlášen nebyl. Dědic již dříve u soudu označil obžalobu za pouhé představy státního zástupce. Trestní řízení považuje za zmanipulované a nezákonné. Stejně hovoří i další obžalovaní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám