Hlavní obsah

Litry síry vytekly z cisterny na Písecku, řidiče evakuovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drhovle

Následky úniku síry z cisterny v sobotu likvidovali hasiči na Písecku, kde chemikálie v kapalném stavu vytekla na silnici. Řidiče hasiči vybavení ochrannými obleky evakuovali z kabiny vozidla.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Nehoda cisterny převážející síru na Písecku

Článek

Zhruba patnáct litrů kapalné síry uniklo z cisterny kolem 10. hodiny u obce Drhovle.

Hasiči na místě našli cisternu odstavenou mimo silnici a pro zásah kolem vytyčili padesátimetrovou zónu.

„Jednotka pak vybavena plnou chemickou ochranou evakuovala řidiče, který zůstal sedět v kabině,” uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů s tím, že se akce obešla bez zranění.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Hasiči likvidovali následky nehody cisterny na Písecku

Postupně se ukázalo, že síra unikla horním víčkem na cisterně a stekla na silnici. Hasiči síru neutralizovali a nechali ztuhnout, pak místo vyčistili.

Pracovníci inspekce životního prostředí a vodoprávního úřadu podle mluvčí vyloučili poškození přírody. Cisterna pak odjela v doprovodu policie.

Problém s nebezpečnou chemikálií řešili v sobotu rovněž hasiči na Břeclavsku, kde se střetlo auto s kamionem, ze kterého unikla toxická a silně hořlavá látka.

V plzeňské firmě unikl sirovodík, dva mrtví

Krimi

Kapalná síra se používá především k výrobě kyseliny sírové. „Síra je v podstatě nejedovatá, avšak vdechováním výparů může dojít k zažívacím potížím. Roztavená kapalná síra má velkou přilnavost k pokožce a při styku s ní způsobuje obtížně hojitelné popáleniny,” vysvětlila Matějů.

„Nebezpečí kapalné síry spočívá i v její schopnosti rozpouštět sirovodík, který se pak při chladnutí uvolňuje. Pak může nad hladinou síry vzniknout toxická a výbušná směs,” dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám