Hlavní obsah

Lidé z Hradu u výslechů. Policie řeší neposkytnutí pomoci Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf protokolu Pražského hradu Vladimír Kruliš ve středu vypovídal na policii, která prověřuje, zda se před hospitalizací prezidenta Miloše Zemana někdo nedopustil trestného činu neposkytnutí pomoci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

Kruliš byl dalším v pořadí, koho si z prezidentova nejbližšího okolí pozvali policisté na výslech. Už v úterý vypovídal po­dle serveru iRozhlas.cz šéf po­licejní ochranky prezidenta Martin Baláž, ve čtvrtek by měl o případu hovořit kancléř Vratislav Mynář. Policie také prověřuje možné padělání prezidentova podpisu.

„Mohu potvrdit, že jsem podal vysvětlení a odpověděl na všechny položené otázky policejnímu orgánu,“ napsal ve středu Kruliš. Policie ani státní zastupitelství se k případu nevyjádřily s odkazem na to, že trestní řízení je neveřejné.

Případ možného neposkytnutí pomoci dozoruje státní zastupitelství v Rakovníku, kauza možného padělání podpisu pak spadá pod Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6.

Žalobci řeší hned několik podání kvůli pravosti podpisu Zemana, zkoumat se bude i video z nemocnice

Krimi

Prezident Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) léčí už měsíc, od 10. října. Ambulance ho do nemocnice odvezla z lánského zámku den po sněmovních volbách krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se předtím s hlavou státu sešel na necelou hodinu. Podle Hradu byl prezident v posledních dvou týdnech předtím nemocen.

Vystrčil: Zbavení prezidenta pravomocí teď není na pořadu dne

Domácí

V pondělí 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zprávu ÚVN. Uváděla, že Zeman není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Zároveň z ní vyplynulo, že o tomto stanovisku nemocnice věděl od 13. října i kancléř Mynář.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

Přesto 14. října dovolil návštěvu končícího předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), při níž prezident podepsal rozhodnutí, kterým svolal Sněmovnu. Pravost tohoto podpisu pak byla zpochybňována. Kancléř se ohradil proti tomu, že by podpis falšoval, a na briefingu 21. října ukázal videozáznam z podpisu dokumentu.

Hrad ukázal video s prezidentem z minulého týdne

Domácí

Kromě trojice Baláž, Kruliš a Mynář lze předpokládat, že policie bude chtít vyslechnout i další lidi, kteří se v posledních týdnech pohybovali v Zemanově blízkosti. Nelze tak vyloučit ani výslech prezidentovy manželky a dcery, které u něj pobývaly jak v Lánech, tak jej poté opakovaně navštěvovaly v nemocnici. Výpovědi na policejní služebně se asi nevyhne ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám