Hlavní obsah

Vystrčil: Zbavení prezidenta pravomocí teď není na pořadu dne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude prezident Miloš Zeman schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti hlavy státu, není podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) důvod k převodu jeho pravomocí. Vystrčil to v pátek uvedl v reakci na stanovisko lékařského konzilia.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

Konzilium v pátek konstatovalo, že prezident nemůže naplno vykonávat pracovní povinnosti a jeho stav nadále vyžaduje hospitalizaci. Prognóza zůstává nejistá, neboť onemocnění hlavy státu je „obtížně léčebně ovlivnitelné”.

To si Vystrčil interpretuje tak, že prezident „některé pracovní povinnosti je schopen vykonávat, to znamená minimálně ty nejdůležitější”.

„Podle mého osobního názoru to potom není o tom, že bychom začali připravovat aktivaci článku 66 (Ústavy). Je dobré vyčkat a věřit, že se jeho zdravotní stav bude dál zlepšovat,” uvedl Vystrčil.

Konzilium: Zdravotní stav prezidentovi neumožňuje naplno pracovat

Domácí

Podobně jako Vystrčil vidí současný stav i premiér Andrej Babiš (ANO).  Eventuální aktivace článku 66 Ústavy není podle něj na místě.

„Já si myslím, že je schopen pracovat úplně normálně,” uvedl Babiš k aktuálnímu stavu ve vysílání rádia Impuls.

Babiš mluvil se Zemanem. Je to ten starý dobrý pan prezident, řekl

Domácí

„Bylo to předčasné, prezident stále není na řadě,” uvedl Babiš k úvahám o aktivaci článku 66. Babiš se Zemanem v pátek krátce telefonicky hovořil.

Senát začal o převodu pravomocí prezidenta uvažovat po hospitalizaci Zemana v souvislosti s jeho nejasným zdravotním stavem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám