Hlavní obsah

Žalobci řeší hned několik podání kvůli pravosti podpisu Zemana, zkoumat se bude i video z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 6 se již sešlo několik podání k prošetření podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině ke svolání Sněmovny. Žalobci a případně také policisté se budou zabývat i videozáznamem z Ústřední vojenské nemocnice, na kterém Zeman podepisuje listinu a který zveřejnil šéf kanceláře prezidenta ČR Vratislav Mynář.

Video Miloše Zemana v nemocniciVideo: Novinky

 
Článek

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 již eviduje více podání, kterými je sledováno učinění trestního oznámení pro možné spáchání trestných činů přisvojení pravomoci úřadu či padělání a pozměnění veřejné listiny,“ řekl Novinkám mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala s tím, že během prověřování budou zohledněny veškeré poznatky.

Zemanův podpis na svolání Sněmovny sedí, datum chybí

Domácí

Podle informací Novinek mají žalobci na stole čtyři podněty, další eviduje Okresní státní zastupitelství v Rakovníku, které bude předáno do Prahy.

Běžný postup je takový, že příslušný žalobce následně vše prostuduje a rozhodne, zda je nevrátí zpět, nezaloží nebo nepostoupí jinému státnímu zastupitelství.

Foto: Česká televize ČT24

Datum na zveřejněné listině

Pakliže nenastane žádná z těchto možností, předá případ policii, která zahájí prověřování. Ta má za úkol především zjistit, zda došlo ke spáchání trestného činu.

Během toho bude policie zevrubně zkoumat i zveřejněný videozáznam z nemocnice. Nakonec rozhodne, jestli jde o trestný čin a bude hledat pachatele, nebo případ odloží či někam postoupí.

Je podpis prezidenta z ARO pravý? Prověří to žalobci a policie

Krimi

Vrchní státní zastupitelství v Praze již v polovině října uvedlo, že se na ně obrátili dva lidé, kteří uvedli, že je nutné prověřit možné zfalšování prezidentova podpisu a rovněž případné ublížení na zdraví v souvislosti s jeho převozem na anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) Ústřední vojenské nemocnice v Praze (ÚVN).

Briefing Kanceláře prezidenta republikyVideo: Novinky

O pravosti podpisu se začalo spekulovat ihned poté, co šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukázal novinářům listinu o svolání zasedání nově zvolené Sněmovny.

Podle Vondráčka ji před ním Zeman podepsal během jeho návštěvy v nemocnici. Podpis ale není podobný tomu, jak se prezident podepisoval na listiny v minulosti.

„Podpis připojený na této listině neodpovídá veřejně známému podpisu Ing. Miloše Zemana. Důvodně se proto domnívám, že tato listina nebyla podepsána prezidentem republiky, nýbrž osobou, která si protiprávně uzurpuje jeho autoritu a za prezidenta se vydává,” uvedl mimo jiné oznamovatel.

Na zveřejněném videu, na kterém Zeman listinu podepisuje, však nebylo datum svolání nové Sněmovny. Když však listinu ukazoval médiím na kamery předseda Sněmovny Vondráček, datum na ní už bylo.

Někteří lidé na sociální síti si navíc všimli, že kancléř Mynář byl oblečený stejně na tiskové konferenci, jako na videu z nemocnice o týden dřív. Senátorka Miroslava Němcová zase před časem upozornila, že podpis prezidenta na listině je velmi podobný podpisu jeho manželky Ivany.

Reklama

Výběr článků

Načítám