Hlavní obsah

Lidé do lanovky mohli vlézt bez vědomí provozovatele

Právo, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov
Aktualizováno

Ocelová konstrukce a v ní zasazená dřevěná bedna. Tak vypadala lanovka určená pouze pro přepravu materiálu, zavazadel a lyží k chatě Bumbálka v Přední Labské. V pátek v osm hodin večer v ní ale jelo pět lidí. Byla zřejmě i přetížená.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dolní stanice lanovky Bumbálka

Článek

Lanovka měří 300 metrů, tažné lano se utrhlo zhruba 100 metrů od začátku cesty. Posléze se vyvléklo nosné lano a bedna i s lidmi spadla dolů ze svahu. Zastavila se asi dva metry od koryta Labe, tedy kousek od dolního stanoviště.

Svah, z něhož kabina padala, má sklon asi 60 stupňů.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policisté začali vyšetřovat havárii nákladní lanovky ve Špindlerově Mlýně.

Lidé, kteří přijedou do chaty, odstaví vůz na parkovišti a telefonem z dolního stanoviště zavolají, že přijeli. Obsluha lanovky jim řekne, že mají věci naložit a až bude hotovo, opět zavolají a oni bagáž vytáhnou nahoru. V pátek ale spolu se zavazadly cestovali i lidé. Není jasné, zda jim nastoupení obsluha dovolila, nebo na plošinu pro materiál vlezli svévolně.

Rodina se dvěma dětmi přijela v osm hodin večer, byla tma a čekala by je zhruba tříkilometrová cesta strmým kopcem po úzké krkolomné pěšině. Navíc v hustém sněžení.

Ve Špindlerově Mlýně se zřítila nákladní lanovkaVideo: Česká televize ČT24

Policie rovněž prověřuje, zda lanovka měla všechny potřebné revize. „Do současné doby nedošlo ze strany Policie České republiky v Trutnově k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby. Míra zavinění a zjištění přesné příčiny pádu lanovky budou předmětem dalšího šetření,” dodal k policejnímu vyšetřování trutnovský mluvčí Udo Ertner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám