Hlavní obsah

V Krkonoších se zřítila nákladní lanovka, jeden člověk zemřel, čtyři jsou zranění

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov
Aktualizováno

Ve Špindlerově Mlýně se v pátek večer zřítila nákladní lanovka, která převážela pět lidí. Jeden člověk nehodu nepřežil, další čtyři jsou zranění.

Ve Špindlerově Mlýně se zřítila nákladní lanovkaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Neštěstí se stalo kolem osmé hodiny večer v oblasti Přední Labská na okraji obce, informoval o něm mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Mluvčí záchranářů Tomáš Ježek uvedl, že podle svědků z místa nehody se lanovka mohla zřítit z výšky odhadnuté na 20 metrů.

Lanovka měla převážet pět lidí, z toho dvě děti. Všichni jsou Češi. Jeden člověk při zřícení lanovky na místě zemřel. Jde o osmatřicetiletého muže. Dvě ženy jsou těžce zraněny, jedna byla přepravena do nemocnice v Jilemnici s poraněním hlavy.

Druhá z žen byla převezena do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Lékaři ji přes noc přivedli k vědomí, má zlomenou nohu, poraněnou hlavu a oko, je mimo ohrožení života.

Zraněny jsou i dvě děti ve věku osm a jedenáct let. Jedno těžce, druhé má zranění lehčí. Byly přepraveny do nemocnice v Hradci Králové.

Lanovka lidi přepravovat nemá

Proč jeli lidé s dětmi na nákladní lanovce, není jasné. Provozovatelem je chata Bumbálka. „Nemám k tomu co říci,“ reagoval provozovatel chaty Miloslav Jirman.

Pokud prvotní poznatky záchranářů odpovídají skutečnosti, jde o velký hazard s lidskými životy. „Provozovatel lanovky je chata Bumbálka, která za přepravní zařízení s největší pravděpodobností také zodpovídá. Nicméně případ teprve vyšetřujeme a doposud nebyla stanovena ani právní kvalifikace tohoto činu,“ potvrdil mluvčí policie Ertner.

Policie nyní mj. prověřuje, zda podobná přeprava osob nákladní lanovkou na chatu Bumbálka patří k běžné praxi, nebo zda šlo o výjimečnou událost. „Tohle všechno bude předmětem vyšetřování, kdy stanovíme i příslušnou právní kvalifikaci,“ podotkl Ertner. Podmínky nočního zásahu záchranářů za husté chumelenice znemožnily použití vrtulníků.

Místo kvůli příčině pádu ohledají zřejmě až v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám