Hlavní obsah

Na nákladní lanovce v Krkonoších se chvíli po rozjezdu přetrhlo tažné lano

• Aktualizováno

Zdravotní stav zraněných převezených do hradecké fakultní nemocnice je podle vyjádření lékařů navzdory možným nepříznivým prognózám dobrý. Policie v sobotu prohledává místo neštěstí. Snaží se zjistit, proč se lanovka zřítila a především to, proč v ní byli lidé. Šlo totiž o lanovku určenou pro přepravu materiálu. Podle policejního mluvčího spadla kabina poté, co se přetrhlo tažné lano.

Ve Špindlerově Mlýně se zřítila nákladní lanovkaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Policisté v sobotu zkoumají místo, kde lanovka spadla. Podle slov policejního mluvčího Udo Ertnera zjistili, že se chvíli po rozjezdu přetrhlo tažné lano a kabina spadla až k mostku přes Labe.

Lanovka se s pěti lidmi zřítila v pátek v osm hodin večer v hustém sněžení. Rodina z Pardubicka přijela na víkend.

Osmatřicetiletý otec neštěstí nepřežil a byl na místě mrtvý. Matka, její příbuzná a dvě děti ve věku osm a jedenáct let jsou zraněny.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lávka přes Labe u místa neštěstí

Hasiči se museli brodit do půl těla ve vodě, aby se k lidem ve značně deformované kabině dostali. Přes lávku nemohli, protože byla v dezolátním stavu.

Zranění jsou mimo ohrožení

Na to, co zranění lidé prožili, je jejich stav překvapivě uspokojivý. ”Pacientku přivezla záchranka v kritickém stavu, kdy jsme měli obavu, že je mrtvá. Ráno se ji podařilo probrat k vědomí, reaguje bez problémů,“ neskrýval radost lékařský náměstek nemocnice Zdeněk Tušl.

Přesto si léčení zlomeniny bérce, poranění hlavy a oka vyžádá týdny. „Pokud nedojde ke komplikacím, přežije vše,“ věří Tušl a doplnil: „Také obě děti jsou mimo ohrožení života, nebudou mít žádné následky a budou v pořádku,“ ujistil.

Poslední zraněná leží v této chvíli v nemocnici v Jilemnici. „Žena má středně těžké zranění a poranění hlavy,“ uvedla pro ČTK pracovnice oddělení ARO jilemnické nemocnice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dolní stanice lanovky Bumbálka

Lidé v nákladní lanovce

Lanovka, v níž lidé jeli, slouží pro dopravu materiálu k chatě Bumbálka v Přední Labské, chata totiž není u silnice. Na stránkách chaty se píše, že lidé mají zaparkovat pod lanovkou, zavazadla jim přepraví lanovka, oni sami ale musí do strmého kopce pěšky.

„Nemám k tomu co říci,“ reagoval provozovatel chaty Miloslav Jirman. V sobotu byl na místě neštěstí.

Policie nyní řeší, proč lidé v lanovce byli a také zda šlo o ojedinělý případ, či byla podobná praxe obvyklá. Zkoumá také, kdo lidi do lanovky pustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám