Hlavní obsah

Lékařku obvinili za neposkytnutí pomoci bezdomovci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Olomoučtí policisté obvinili šestadvacetiletou lékařku Fakultní nemocnice v Olomouci za neposkytnutí pomoci čtyřiapadesátiletému bezdomovci. Muž zemřel po návštěvě u ní v lednu u bran nemocnice. Lékařce hrozí až dva roky vězení.

Článek

"Lékařka na noční pohotovostní službě v časných ranních hodinách koncem ledna opakovaně čtyřiapadesátiletému muži z Havířova, který byl v nebezpečí smrti a jevil známky vážné poruchy zdraví, neposkytla potřebnou pomoc, přestože byla podle povahy svého zaměstnání povinna takovou pomoc poskytnout," řekla severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

"Poškozeného nedostatečně vyšetřila, nestanovila žádnou diagnózu a neposkytla mu potřebnou léčbu či další vyšetření," doplnila.

Umrzl během hodin

Bezdomovec byl v nemocnici na konci ledna přijat během jednoho dne dvakrát. Poprvé se dostal do nemocnice po čtvrté hodině ráno. "Naše hlídka ho objevila ležícího na toaletě na hlavním nádraží Českých drah v Olomouci. Nebyl opilý a stěžoval si na bolesti břicha. Strážníci proto zavolali záchranku," informoval Právo zástupce ředitele Městské policie v Olomouci Jaroslav Chytil.

"Lékař u muže nezjistil žádné akutní problémy. Byl při vědomí a schopen chodit, proto byl propuštěn a odvezen zpět na vlakové nádraží. O hodinu a půl později ho záchranka opět přivezla na oddělení urgentního příjmu. Lékaři však u něho ani tentokrát nezjistili při vyšetření žádný akutní problém.

Když ho chtěli propustit, odmítal odejít bez toho, že by napřed dostal najíst. Personál oddělení proto přivolal ochranku, která bezdomovce odvedla za bránu nemocnice," konstatoval mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Muž si pak sedl na zem poblíž hlavní brány a přibližně hodinu poté byl již mrtvý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám