Hlavní obsah

Vážně nemocný muž umřel před branami nemocnice

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Třiapadesátiletý bezdomovec, který zemřel 25. ledna poblíž hlavní brány do Fakultní nemocnice v Olomouci poté, co z ní byl po opakovaném ošetření na oddělení urgentního příjmu vyveden ochrankou, byl vážně nemocný. Příčinou jeho smrti bylo zřejmě selhání srdce v důsledku celkového vyčerpání organismu.

Článek

To je v příkrém rozporu s dosavadním tvrzením zástupců nemocnice, podle nichž lékař u muže, kterého záchranka minulý čtvrtek ráno přivezla kvůli bolesti břicha do nemocnice dvakrát v rozmezí jedné a půl hodiny, nezjistil žádné akutní problémy.

V nemocnici se chtěl najíst

"Když jej chtěli po druhém vyšetření propustit, odmítal odejít bez toho, že by napřed dostal najíst. Personál oddělení proto přivolal ochranku, která bezdomovce odvedla za bránu nemocnice," řekl Právu pár hodin po smrti muže mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Muž umřel asi hodinu poté, co byl vyveden. Soudní pitva přitom nepotvrdila původní verzi lékaře, který ohledával jeho mrtvolu, že mohl zemřít na podchlazení. Podle předběžného pitevního nálezu měl bezdomovec zápal plic, srdeční chorobu, infekci kůže, svrab a vši. Celkově byl jeho organismus velmi oslabený.

Zdravotní rada: je to smutné

"Ten člověk byl mimořádně vyčerpaný, zanedbaný, špinavý. Nechci nikoho soudit. Možná, že kdyby zůstal v nemocnici, zemřel by za hodinu také. Myslím si však, že pro společnost je lepší, když člověk umře v nemocnici, než za její branou. To, že ve 21. století zemře někdo bez pomoci před branou zdravotnického zařízení, je smutné," řekl Právu v úterý krajský zdravotní rada Václav Rýznar.

Podle něj sice lékař nemusel při vyšetření odhalit všechny zdravotní problémy, ale i tak jej měl hospitalizovat, a to i kdyby byl jen hladový a totálně vyčerpaný. "Olomoucká Fakultní nemocnice poskytuje vysoce kvalitní péči, ale v tomto konkrétním případě se podle mne projevilo určité selhání lidského přístupu, který by měl být dominantní," dodal zdravotní rada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám