Hlavní obsah

Lékaři o útočnici ze Žďáru: Nebyl důvod držet ji v léčebně

Právo, hon

Žena, která v úterý zaútočila na studenty ve Žďáře nad Sázavou, byla propuštěna z ústavní léčby na žádost lékařů, sdělil mluvčí soudu Tomáš Kamrádek. Soudce rozhodl na doporučení opavských lékařů a nebylo potřeba zpracovávat žádný další znalecký posudek, protože lékařská zpráva byla podle mluvčího „přesvědčivá“.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Studentům školy ve Žďáře nad Sázavou, kde žena zaútočila, pomáhali psychologové.

Článek

Útočnice má totiž na svědomí už podobný čin, před dvěma lety zaútočila ve škole v Havířově. Před soud se ale nedostala, protože lékaři konstatovali, že jde o psychicky nemocnou schizofreničku, která není trestně odpovědná za své činy. Následně byla útočnice na návrh státního zástupce umístěna v Psychiatrické nemocnici v Opavě. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Pacientka byla umístěna v psychiatrické léčebně na základě rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který jí uložil psychiatrickou léčbu v ústavní formě. Po uplynutí jednoho roku od nařízení léčby podala léčebna návrh, aby byla forma léčby změněna na ambulantní. O propuštění následně rozhodl náš soudce letos v únoru,“ řekl mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

Přesvědčivý znalecký posudek

Dodal, že soudce rozhodl na doporučení opavských lékařů a nebylo nutno zpracovávat žádný další znalecký posudek. „Lékařská zpráva byla natolik přesvědčivá, že to nebylo nutné,“ uvedl mluvčí.

Proti rozhodnutí o propuštění ženy z léčebny se nikdo nedovolal, ani státní zástupce, takže pacientka byla propuštěna. „Byla jí stanovena ambulantní léčba, nad kterou měla dohlížet havířovská pobočka Okresního soudu v Karviné,“ dodal Kamrádek.

Psychiatrická léčebna v Opavě si za svým letošním rozhodnutím stojí. Primářka oddělení léčby ženských psychóz Vlasta Hanušková řekla, že žena z jejího pohledu nebyla pro své okolí nebezpečná.

„Spolupracovala, byla si vědoma následků svého činu a měla na celou věc náhled. Nebyl důvod ji tady dále držet, z našeho pohledu byla léčba úspěšná,“ řekla primářka.

To, že pacientka svůj čin opakovala s mnohem horšími následky, ji osobně velmi překvapilo. Podle ní to ale nelze klást za vinu lékařům, kteří soud o propuštění požádali. Že je pacient z pohledu medicíny vyléčen, podle ní neznamená, že už se nikdy ničeho nedopustí.

„Stejně tak není možné vinit soudce z toho, že propustí pachatele, který se pak dopustí dalšího zločinu,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám