Hlavní obsah

Kvůli sporu s tchyní přerazil o soka baseballovou pálku, dostal šest let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Rodinnou čest se rozhodl ze všech sil bránit šestačtyřicetiletý Roman Pohlodko, když se rozhodl vyřešit malicherný spor, jež vedla jeho tchyně s dalším mužem. O svého oponenta přerazil baseballovou pálku, což mu vyneslo šest let ve vězení za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Trest Pohlodkovi ve čtvrtek potvrdil v odvolacím jednání brněnský krajský soud.

Roman Pohlodko u Krajského soudu v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Muž svého protivníka vlákal podle obžaloby do svého auta, v němž navíc vezl své děti, odvezl ho k místnímu hřbitovu a poté na něj nečekaně zaútočil pálkou, kterou vytáhl z kufru auta. „Z malicherné pohnutky spočívající v předchozí slovní rozepři mezi poškozeným a tchyní obžalovaného udeřil poškozeného do levé horní části těla do oblasti hlavy, v důsledku čehož poškozený upadl na zem, kde ho obžalovaný opakovanými údery bil do levé zadní části hrudníku a dalších částí těla,“ stálo v obžalobě.

Už několikrát trestaný Pohlodko tvrdil, že nic takového se nestalo, proto se s trestem uděleným Okresním soudem v Prostějově nesmířil a podal odvolání. „Já chci jenom říct, že jsem toho pána nebil,“ předestřel svou obhajobu u brněnského soudu.

„Výpověď poškozeného je zcela osamocená, proti ní stojí výpověď klienta a dalších svědků, kteří celou věc popisují zcela odlišně. Poškozený je psychicky labilní, závislý na alkoholu a měl by se léčit na psychiatrii,“ rozvinul argumentaci poněkud šířeji Pohlodkův advokát.

Jeho jednání je správně kvalifikované a trest není nepřiměřeně přísný.
Jaroslav Pálka, soudce

„Soud by měl mít o činu alespoň pochybnosti, kdyby pan obžalovaný vzhledem k jeho tělesné konstituci vzal pálku na mě a zlomil ji o mě, tak bych nyní asi už před soudem nemohl stát. K použití pálky, natož jejímu zlomení, vůbec nedošlo, nejsou pro to ani žádné stopy,“ dodal obhájce.

„Soud provedl precizní dokazování, z posudku soudního lékaře plyne charakter i mechanismus zranění. Znalec potvrdil, že rány byly způsobeny předmětem kulovitého tvaru,“ nevěřila v nevinu obžalovaného státní zástupkyně.

A muž nepřesvědčil ani senát se soudcem zpravodajem Jaroslavem Pálkou. „Námitky obžalovaného nejsou důvodné. Jeho jednání je správně kvalifikované a trest není nepřiměřeně přísný,“ konstatoval Pálka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám