Hlavní obsah

Kvůli nemoci nemohu cestovat letadlem, vzkázal katarský princ soudu

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 ve čtvrtek nemohl zahájit nové hlavní líčení s katarským princem Hámidem bin Abdal Sáním, který čelí obvinění ze sexuálních styků s českými školačkami. Muž nedorazil a přes svého advokáta vzkázal z Kataru, že kvůli nemoci nesmí cestovat letadlem. Předsedkyně soudního senátu přitom musí respektovat právní názor nadřízeného soudu, podle nějž nelze kauzu projednat v Sáního nepřítomnosti.

Foto: Policie ČR

Na katarského prince je vydán mezinárodní zatykač

Článek

Obvodní soud Sánímu v roce 2005 uložil 2,5 roku vězení. Rozsudek ale následně zrušil pražský městský soud, přičemž obvodnímu soudu vytkl špatný procesní postup. "Jedna z výtek zahrnovala to, že hlavní líčení mělo být konáno pouze v přítomnosti obžalovaného, a soud tak neměl akceptovat žádost obžalovaného o jednání v jeho nepřítomnosti. Bez obžalovaného proto soud nyní jednat nebude," vysvětlila předsedkyně senátu Mária Petrovková.

Sáního advokát Josef Lžičař nebyl schopen upřesnit povahu Sáního zdravotních obtíží. V rozhovoru s novináři ale připustil, že jeho klient do Čech zřejmě nepřijede ani po svém uzdravení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na Sáního je vydán mezinárodní zatykač, takže mu kdekoliv mimo Katar hrozí zatčení. "Myslím, že příjezd nebude riskovat," řekl novinářům. Právník je s princem v kontaktu přes tlumočníka a potvrdil, že s ním na dálku komunikuje bez problémů.

Tehdejší ministr kauzu předal do Kataru

České republice se přitom zatím Sánímu nepodařilo do Kataru doručit žádnou ze soudních listin, a to ani předvolání k čtvrtečnímu hlavnímu líčení.

Obžaloba Sáního viní z kuplířství, pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a svádění k pohlavnímu styku. Od roku 2000 do svého zadržení v září 2004 údajně udržoval v pražském bytě opakované sexuální kontakty s mladistvými i nezletilými dívkami, kterým za soulož poskytoval peníze.

Kauza však v ČR nikdy nebyla uzavřena, protože tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec rozhodl v roce 2005 o jejím předání do Kataru. Sání v Česku strávil celkem 340 dní ve vazbě. Po návratu do vlasti byl zatčen, už po dvou dnech v cele se ale dočkal propuštění na kauci. Tamní orgány na Sáního vůbec nepodaly obžalobu. Katar uvedl, že princ byl již potrestán českou vazbou, a odmítl se kauzou dále zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám