Hlavní obsah

Kvůli nehodě kamiónů byla D1 průjezdná jen v jednom pruhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÁ BÍTEŠ
Aktualizováno

Dálnice D1 je po nehodě dvou kamionů opět plně průjezdná. Na 155. kilometru ve směru na Prahu u Velké Bíteše byla kvůli nehodě průjezdná jen v jednom jízdním pruhu.

Článek

V místě nehody se po původní úplné uzavírce vytvořila několikakilometrové kolona.

Problémy jsou také v Moravskoslezském kraji, silnice jsou tam namrzlé. Řidiči by námrazu měli očekávat hlavně na Frýdecko-Místecku a v oblasti Beskyd. Na Opavsku leží na silnicích nová vrstva sněhu, ve většině regionech pak místy rozbředlý nebo ujetý sníh. Od časně ranních hodin v kraji sněží, což při jízdě zhoršuje viditelnost, varuje krajská správa silnic.

Teploty brzy ráno se v kraji pohybovaly od minus tří do minus šesti stupňů Celsia, v horských oblastech až minus deset stupňů. Sněží především na Karvinsku a Opavsku, ostatní okresy hlásí sněhové přeháňky. Vítr dnes fouká slabě.

Silnice první třídy jsou buď mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích leží uježděná vrstva sněhu krytá posypem, která na Karvinsku dosahuje dvou centimetrů. Na Opavsku ztěžuje dopravu nový sníh na vozovkách.

Na Pardubicku sněhové jazyky

V Pardubickém kraji se ráno tvoří sněhové jazyky v regionu Hlinska a Žamberka. Vedlejší silnice od středních poloh stále pokrývá ujetá vrstva sněhu, místy zledovatělá. Vyplývá to z informací pardubických silničářů.

V Pardubickém kraji ve výše položených částech sněží nebo se vyskytují sněhové přeháňky. Fouká slabý vítr, ojediněle pak silný. Teploty jsou od minus šesti stupňů pod bodem mrazu do nula stupňů Celsia.

Na Vysočině většinou sněží

Silný vítr na Třebíčsku může způsobovat tvorbu sněhových jazyků a závějí. Po ránu sněží na Havlíčkobrodsku, sněhové přeháňky hlásí meteorologové také na Pelhřimovsku a Třebíčsku. Úsek dálnice D1 na Vysočině pokrývají zbytky rozbředlého sněhu, řidiči proto podle silničářů musí věnovat jízdě zvýšenou opatrnost.

Provoz na dálnici D1 ve směru na Prahu zastavila zhruba na hodinu havárie dvou kamionů na 155,5 kilometru. Řidiči sjížděli exitem 162 na Velkou Bíteš. Provoz v levém jízdním pruhu byl obnoven krátce před 06:00. Asi čtyřkilometrová kolona se zvolna rozjíždí.

Sněhové přeháňky jsou po ránu také na Pelhřimovsku a Třebíčsku. Viditelnost je vlivem srážek snížena. Teploty se na území kraje pohybují v rozmezí čtyř až sedmi stupňů pod nulou. Silnice první třídy na Jihlavsku a Pelhřimovsku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích druhé a třetí třídy leží většinou zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.  

V Karlovarském kraji hrozí náledí i sněhové jazyky

V Karlovarském kraji znovu sněží. Podle upozornění silničářů je na silnicích s inertních posypem místy náledí a ujetá vrstva sněhu, ve vyšších polohách také vznikají sněhové jazyky. Srážky a teploty pod nulou mají trvat i během dne.

Nad ránem bylo v kraji od minus osmi do čtyř stupňů pod nulou. Hlavní tahy jsou chemicky ošetřené a leží na nich zbytky rozbředlého sněhu. V oblastech, kde se používá inertní posyp, například ve Slavkovském lese, mohou být silnice pod vrstvou ujetého sněhu zledovatělé.

Na Plzeňsku vítr a jazyky

Nové sněžení a silný vítr, který může místy tvořit sněhové jazyky, komplikují v pátek dopravu na některých silnicích Plzeňského kraje. Se sněžením nebo sněhovými přeháňkami se mohou řidiči setkat prakticky na celém území kraje, během noci napadlo několik centimetrů sněhu, jehož rozbředlé zbytky zůstávají místy na silnicích.

Sněhové jazyky nebo závěje se tvoří na silnicích druhých a třetích tříd především na Rokycansku, ve vyšších polohách jižního Plzeňska, na Stříbrsku a Tachovsku. Na Domažlicku jsou sněhové jazyky místy i na silnicích první kategorie. Přidává se k nim také silný vítr, ve zbytku regionu je spíše slabý. Teploty se pohybují od minus dvou do minus devíti stupňů.

Na většině území kraje je na silnicích, i na dálnici D5 rozbředlý sníh, ve vyšších polohách Šumavy vrstva ujetého sněhu.

Na Olomoucku rozbředlý sníh

V Olomouckém kraji v pátek ráno také sněží. Na vozovkách v regionu místy leží rozbředající sníh či ujetá vrstva sněhu. Na Jesenicku si motoristé musejí dávat pozor také na sněhové jazyky.

Sněžení zaměstnává silničáře ze severu i jihu kraje. "Už to vypadalo, že sněžit přestane, před chvílí se ale opět rozsněžilo," uvedl v 07:30 dispečer přerovských silničářů. Doplnil, že na Přerovsku je na silnicích prvních tříd místy rozbředající sníh. Vozovky nižších tříd pokrývá až pěticentimetrová vrstva nového sněhu.

Na Zlínsku kvůli vytrvalému sněžení totiž leží rozbředlý nebo ujetý sníh na řadě hlavních tahů i na silnicích nižších tříd. Na většině území kraje navíc stále sněží a místy dopravu komplikuje i silný vítr. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Opatrní by dnes motoristé měli být především v horských oblastech Beskyd, ale i v dalších částech vsetínského okresu. Na silnicích totiž leží rozbředlý nebo ujetý sníh, ve vyšších polohách je ho na vozovkách až 15 centimetrů. Místy jsou vyjeté koleje a vlivem větru se tvoří závěje a sněhové jazyky.

Se zvýšenou opatrností sjízdné jsou i silnice na Zlínsku a Uherskohradišťsku. V okrese Kroměříž by řidiči měli být opatrní hlavně na silnicích nižších tříd.

V jižních Čechách od časného rána sněží, zatím připadlo jen několik centimetrů, ale cestáři čekají zřejmě už dopoledne větší nadílku. Žádný významný dopravní problém kvůli počasí zatím nezaznamenali, je však třeba jezdit opatrně, protože mnohé úseky jsou namrzlé a hlavně na Písecku se v noci tvořily sněhové jazyky. Sněžení omezuje viditelnost, při cestě na hory je nutná zimní výbava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám