Hlavní obsah

Kvůli horku přibylo požárů, hasiči stále zasahují

Aktualizováno

Vysoké teploty uplynulých tří dnů se nepříznivě podepsaly na velkém nárůstu počtu požárů. Od pátku do neděle jich hasiči likvidovali celkem 460, přičemž v neděli to bylo každou šestou minutu. S plameny ale bojují hasiči také v pondělí dopoledne.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Lesní požáry v pondělí pokračují, hasiči zasahují u ohně nedaleko Dobešova na úpatí Oderských vrchů.

Článek

Již druhý den zaměstnává hasiče rozsáhlý požár lesa u Přemyslovic na Prostějovsku. Vypukl tam v neděli v podvečer. Oheň zasáhl zhruba deset hektarů a škoda je zatím předběžně vyčíslena asi na dva milióny korun.

Na likvidaci požáru, který se rychle šířil kvůli silnému větru, se podílelo v noci na pondělí více než sto hasičů. „Pomohl jim vrtulník Policie ČR z Brna s bambivakem. Kyvadlovou dopravou na nedaleké louce bylo zřízeno plnící místo a hasiči zhruba v dvou minutových intervalech prováděli zásobování vodou, kterou dováželi z nedalekých zdrojů,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

V průběhu noci jednotky postupně místo opouštěly, likvidace požáru bylo ukončena okolo šesté hodiny ranní a požářiště hasiči předali majiteli lesa.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasičům při likvidaci požáru u Přemyslovic pomáhal i vrtulník s bambivakem.

Okolo deváté hodiny se však požár opět rozhořel. „Na místo vyrazily dvě jednotky hasičů, které si vyžádaly povolání dalších sil a prostředků, a to z důvodu několika ohnisek na velké rozloze,“ konstatoval Hošák. Příčiny vzniku požáru zatím nejsou známy.

Hasiči ráno dohasili oheň v Beskydech

Na dva milióny korun je vyčíslena celková škoda způsobená požárem, se kterým od soboty až do pondělního rána bojovali hasiči v Beskydech. Hasiči na severovýchodě země si však ani teď neodpočinou, v současnosti zasahují u velkého požáru lesa v Dobešově na Novojičínsku.

Oheň na úpatí Oderských vrchů vypukl v neděli v podvečer a na místo okamžitě dorazili hasiči z širokého okolí. „Již z dálky hasiče na místo požáru spolehlivě naváděl vysoký sloup kouře. Po příjezdu na místo průzkumem hasiči zjistili, že hoří lesní porost na ploše asi 100 krát 50 metrů a v místě požáru se nacházelo několik ohnisek. Hasiči zabezpečili kyvadlovou dopravu vody k místu požáru a před půl osmou večer se požár podařilo lokalizovat,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Faster.

Hasiči na místě strávili celou noc a postupně likvidovali další a hořící porost. „V pondělí ráno již na místě zahájili práci vyšetřovatelé ve spolupráci s Lesy ČR. Škoda v tuto chvíli není vyčíslena. Na místě stále zasahují tři jednotky hasičů, kteří postupně likvidují jednotlivá ohniska požáru,“ dodal Faster v pondělí dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám