Hlavní obsah

Kvůli horku přibylo požárů, hasiči stále zasahují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vysoké teploty uplynulých tří dnů se nepříznivě podepsaly na velkém nárůstu počtu požárů. Od pátku do neděle jich hasiči likvidovali celkem 460, přičemž v neděli to bylo každou šestou minutu. S plameny ale bojují hasiči také v pondělí dopoledne.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Lesní požáry v pondělí pokračují, hasiči zasahují u ohně nedaleko Dobešova na úpatí Oderských vrchů.

Článek

Již druhý den zaměstnává hasiče rozsáhlý požár lesa u Přemyslovic na Prostějovsku. Vypukl tam v neděli v podvečer. Oheň zasáhl zhruba deset hektarů a škoda je zatím předběžně vyčíslena asi na dva milióny korun.

Na likvidaci požáru, který se rychle šířil kvůli silnému větru, se podílelo v noci na pondělí více než sto hasičů. „Pomohl jim vrtulník Policie ČR z Brna s bambivakem. Kyvadlovou dopravou na nedaleké louce bylo zřízeno plnící místo a hasiči zhruba v dvou minutových intervalech prováděli zásobování vodou, kterou dováželi z nedalekých zdrojů,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

V průběhu noci jednotky postupně místo opouštěly, likvidace požáru bylo ukončena okolo šesté hodiny ranní a požářiště hasiči předali majiteli lesa.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasičům při likvidaci požáru u Přemyslovic pomáhal i vrtulník s bambivakem.

Okolo deváté hodiny se však požár opět rozhořel. „Na místo vyrazily dvě jednotky hasičů, které si vyžádaly povolání dalších sil a prostředků, a to z důvodu několika ohnisek na velké rozloze,“ konstatoval Hošák. Příčiny vzniku požáru zatím nejsou známy.

Hasiči ráno dohasili oheň v Beskydech

Na dva milióny korun je vyčíslena celková škoda způsobená požárem, se kterým od soboty až do pondělního rána bojovali hasiči v Beskydech. Hasiči na severovýchodě země si však ani teď neodpočinou, v současnosti zasahují u velkého požáru lesa v Dobešově na Novojičínsku.

Oheň na úpatí Oderských vrchů vypukl v neděli v podvečer a na místo okamžitě dorazili hasiči z širokého okolí. „Již z dálky hasiče na místo požáru spolehlivě naváděl vysoký sloup kouře. Po příjezdu na místo průzkumem hasiči zjistili, že hoří lesní porost na ploše asi 100 krát 50 metrů a v místě požáru se nacházelo několik ohnisek. Hasiči zabezpečili kyvadlovou dopravu vody k místu požáru a před půl osmou večer se požár podařilo lokalizovat,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Faster.

Hasiči na místě strávili celou noc a postupně likvidovali další a hořící porost. „V pondělí ráno již na místě zahájili práci vyšetřovatelé ve spolupráci s Lesy ČR. Škoda v tuto chvíli není vyčíslena. Na místě stále zasahují tři jednotky hasičů, kteří postupně likvidují jednotlivá ohniska požáru,“ dodal Faster v pondělí dopoledne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám