Hlavní obsah

Kulisy zranily sboristky Národního divadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Generální zkoušku nové inscenace Verdiho Requiem v pražském Národním divadle ve středu poznamenala nehoda. Na dvě členky Pražského filharmonického sboru na jevišti se zřítila kulisa utržená ze závěsů. Zdravotníci obě ženy převezli do nemocnice.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Neštěstí se stalo krátce před polednem během klavírní generální zkoušky nové inscenace Requiem od skladatele Guiseppe Verdiho, která má mít premiéru 4. března.

"Při scénické proměně projíždějící dekorace pravděpodobně vlivem proudění vzduchu zavadila v provazišti o jinou dekoraci, která se utrhla ze závěsů a slétla na jeviště," sdělil Novinkám ředitel Zlaté kapličky Daniel Dvořák.

Ženy nejsou podle prvních odhadů lékařů vážněji zraněny, přesto je sanitka přepravila na chirurgické oddělení do Nemocnice na Františku. Podle mluvčí pražské záchranné služby Marka Uhlíře sboristky (34, 36) utrpěly pohmožděniny krku a ramen.

Případem se zabývá policie, která zjišťuje, zda někdo nespáchal trestný čin.

"Paradoxní je, že této zkoušce předcházely dva dny technických zkoušek, při kterých se tato proměna mnohokrát vyzkoušela, vždy bez problémů," poznamenal Dvořák.

Zraněná Janžurová

Podobná nehoda se stala v pražském ND před dvěma lety. Tehdy způsobilo opotřebování materiálu pád boční kulisy na jeviště Stavovského divadla, která přímo při představení zranila Ivu Janžurovou. Herečku odvezla záchranka v bezvědomí do nemocnice, kde zjistili šok, pohmožděniny, odřeniny, bolesti zad, hrudníku, ruky a hlavy. Další den byla propuštěna do domácího ošetřování, na jevišti se objevila dvanáct dní po nehodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám