Hlavní obsah

Korupce v Brně: První tresty, Ovčarčinovi 6 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První trest padl v prostředí brněnské korupční kauzy údajného ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed. Podnikatel Pavel Ovčarčin, který je v kauze jedním z obžalovaných, totiž dostal u brněnského krajského soudu šest let za podvody s DPH.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Ovčarčin u soudu

Článek

Podle verdiktu obral spolu se třemi kumpány stát o 6,5 milionu korun na daních. Ovčarčina soudí ještě za další daňový únik, kde je škoda téměř půl miliardy korun.

Státní zástupce posadil kvůli daňovým únikům na lavici obžalovaných s Ovčarčinem ještě Martina Janečka, Jaroslava Slavíčka a Petera Matthiase Šmidrkala.

Umělý řetězec

„Zapojili se do uměle vytvořeného řetězce obchodních společností, v jehož rámci předstírali nákupy a navazující prodeje zboží deklarovaného jako stanová tkanina a kosmetické tužky v hodnotě desítek milionů korun, ač ve skutečnosti šlo o zboží s mnohonásobně nižší hodnotou. Jediným cílem formálně vykazovaných obchodních transakcí bylo neoprávněné uplatnění nároku na odpočet DPH,“ stálo v obžalobě.

Státní zástupce obžaloval exradního Švachulu, spis přivezl v taškách na kolečkách

Krimi

Senát v čele s Michaelem Vrtkem počínání celé čtveřice ocenil pro každého shodně šesti lety vězení.

Ovčarčin, Slavíček a Janeček mají ještě navíc zaplatit sto tisíc korun. Šmidrkal, který zbytek skupiny svou výpovědí usvědčoval, dostal souhrnný trest, dříve už totiž dostal 3,5 roku, soud mu tedy přidal dalších 2,5 roku. Čtveřici hrozilo od pěti do deseti let vězení, státní zástupce jim navrhoval 5,5 roku, soud nakonec uložil nepatrně vyšší trest.

„Obhajoba poukazovala na to, že zboží, s nímž obžalovaní obchodovali, skutečně existovalo, něco se dokonce platilo i přes účty. Mechanismus těchto podvodů už je ale sofistikovanější než v dřívějších letech. Používá se takřka bezcenné zboží, které se výrazně nadhodnotí,“ upozornil soudce Vrtek.

Rozsudek ještě není pravomocný, všichni obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Podnikatel z brněnské korupční kauzy měl sám či s parťáky připravit stát o stovky milionů

Krimi

Zatímco v tomto daňovém případu Ovčarčin sveřepě zapíral, v kauze údajně ovlivněných zakázek naopak promluvil a chtěl by být spolupracujícím obviněným.

S daňovými úniky i veřejnými zakázkami Ovčarčina spojuje Saman El-Talabani, obžalovaný jak v případu údajné brněnské korupce, tak obřího půlmiliardového daňového úniku.

Ten už také začal soud projednávat. Před trestním senátem stojí devět obžalovaných, přičemž údajný hlavní organizátor daňového úniku je na útěku před spravedlností.

Projednávání případu údajné korupce na brněnské radnici, kde podle státního zastupitelství řádila skupina v čele s bývalým radním a místostarostou radnice Brno-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO), zdržela pandemie koronaviru. Hlavní líčení by mělo být nařízeno zřejmě až po prázdninách.

Reklama

Výběr článků

Načítám