Hlavní obsah

Komise Válkové na tragédii v Horní Bříze nereaguje

Právo, jfk
Praha

Komise pro ochrannou léčbu, která má pro ministerstvo spravedlnosti od loňska připravovat koncepční návrhy a opatření ohledně izolace psychiatricky nemocných pachatelů, na tragédii v Horní Bříze reagovat nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Nespadá to do naší kompetence, říká nástupce Válkové, ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Tým zhruba dvaceti expertů sestavila loni na podzim bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) v reakci na tragédii ze Žďáru nad Sázavou, kde ambulantně léčená pacientka ubodala šestnáctiletého studenta a zranila další tři lidi.

„Vy novináři reagujete vždycky na čerstvé zprávy, ale v legislativě ty věci neběží tak rychle, jak si představujete,“ reagovala předsedkyně komise Růžena Hajnová na dotaz Práva, zda komise již dospěla k nějakému závěru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„To jsou věci natolik závažné, že se nemohou uspěchat, a bohužel v naší společnosti je teď zvyk, že se něco stane a honem je třeba měnit legislativu. Tak to v životě nechodí. Zatím takové věci neřešíme. Jsou podstatnější věci, které se teď musí řešit,“ dodala.

Pelikán: Není to naše věc

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) se domnívá, že případ nespadá do jeho kompetence, neboť pachatel nebyl zařazen do ochranné léčby.

„Toto nebyla ochranná léčba, tohle se nás netýká, je to čistě věc zdravotnictví,“ uvedl. Na dotaz, zda tedy vidí chybu na straně lékařů, dodal: „V žádném případě se neodvažuji vyslovovat k takové otázce.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám