Hlavní obsah

Komentář navrhující zplynování teplických prvňáčků byl humor, tvrdí obhajoba

Právo, Aleš Pelikán
Teplice

Závěrečné řeči zazněly v pondělí u teplického okresního soudu v případě kauzy nenávistných komentářů pod fotografií prvňáků teplické základní školy, kterou navštěvují převážně romské a arabské děti. Státní zástupce žádá pro obžalovaného Vítězslava Kroupu podmínku. Naopak obhájce chce obžalovaného zprostit viny, podle něj nejsou komentáře trestným činem. Soud má v plánu vynést rozsudek ve čtvrtek.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Vítězslav Kroupa (vpravo) u teplického soudu.

Článek

Řadu nevraživých reakcí vyvolal v listopadu 2017 snímek prvňáčků, který otiskl v rámci svého seriálu regionální Deník. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků a učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Policie vyšetřuje útoky na teplické školáky

Domácí

Obžalovaný Kroupa ji měl na Facebooku glosovat větou: „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!” Tento komentář psal podle obžaloby kvůli etnickým skupinám některých ze zobrazených dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Soud zprostil obžaloby muže kvůli komentáři pod fotem prvňáků. I když se přiznal

Krimi

Kroupa byl loni v dubnu zproštěn viny, podle soudu se nepodařilo prokázat, že by facebookový profil patřil jemu. Soudkyně Lucie Yakut tehdy uvedla, že se neprokázalo, že skutek spáchal obžalovaný.

Podle ní nebylo prokázáno, že facebookový profil označený "vita kroupa", z něhož byl publikován komentář i fotografie Adolfa Hitlera či říšské orlice držící ve spárech hákový kříž, patří obžalovanému. Zprošťující verdikt zrušil odvolací krajský soud a nařídil doplnění dokazování. S tím začal soud letos, v pondělí se na třetí pokus soudu podařilo vyslechnout prostřednictvím videokonference dvě svědkyně a soud dokazování ukončil.

Obhajoba: Byl to humor

Státní zástupce Ondřej Langr řekl, že je jasné, že skutky spáchal obžalovaný, jméno jeho profilu odpovídá jménu obžalovaného, fotografie na profilu odpovídá jemu, a navíc byl komentář psán z Dánska v době, kdy tam Kroupa pracoval. Kroupovi navrhl žalobce dvouletý trest podmínečně odložený na tři až čtyři roky.

„Toto už je za hranou. Tam jednoznačně lze dovodit nějakou výzvu k likvidaci, to už není v pořádku a takové jednání je zapotřebí stíhat,“ řekl Langr.

Naopak Kroupův obhájce Michael Mann trval na tom, že nejde o trestný čin, ale o humornou slovní hříčku, kterou by neměl soud trestat. „Bez ohledu na to, kdo ho psal, psal ho jako slovní hříčku, bez úmyslu někoho podněcovat. Trestat humor je znak všech totalit,“ řekl Mann.

Reklama

Výběr článků

Načítám