Hlavní obsah

Klíčový svědek obžaloby napsal soudci: policie mě zneužila

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Svědek dvou tváří. I tak by se dal charakterizovat klíčový muž obžaloby v případu vyloupeného zlatnictví Vlasta v roce 2001 v Chebu. O podivných praktikách vyšetřování mluvila další svědkyně.

Článek

Utajený svědek vystupující pod smyšleným jménem Jindřich Cipra pod přísahou při zahájení procesu tvrdil, že loupež spáchali obžalovaní Petr Oupický, Jiří Planeta a Iliya Atanasov. Stejný člověk ale nyní napsal dopis soudci, ve kterém uvádí, že byl k falešnému svědectví donucen policií.

Jeho rozporuplná tvrzení znovu podpořila podezření z podivných policejních praktik, které vyšetřování celé kauzy provázejí a na které Právo upozornilo jako první. Některé skutečnosti totiž nasvědčují tomu, že vyšetřující detektivové z útvaru pro boj s organizovaným zločinem zřejmě zneužili utajené svědky pro to, aby dostali za mříže lidi, které z loupeže podezřívali a byli o jejich vině přesvědčeni, ale neměli proti nim dostatek důkazů.

Sami policisté to však důrazně popírají, stejně jako osočování, že za účelové svědectví nabízeli vybraným lidem nějaké výhody.

Policista tvrdí, že nic nikomu neslibovali

"Žádné výhody jsme nikomu neslibovali. Pro nás byli věrohodní," řekl už dříve před soudem vyšetřovatel případu major Petr Plaňanský z útvaru pro boj s organizovaným zločinem. Jeho jméno také obsahoval Ciprův dopis, z kterého v pondělí během hlavního líčení u Krajského soudu v Plzni předseda senátu Jan Špeta citoval.

"Byl jsme donucen ze strany policie vypovídat. Když to neudělám, vyhrožovali mi, že budu mít na krku vraždu," citoval předseda senátu svědka, jehož pravou identitu Plaňanský kryl během trestního řízení. "Sháněl svědky po vazbách na obviněné, kteří nic neudělali. Ze strany pana Plaňanského je to vykonstruované. Tito lidé s tím nemají nic společného. Plaňanského už v minulosti odvolali ze dvou případů pro manipulaci s důkazy," četl Špeta dál z dopisu svědka, který se v něm zmiňuje také o druhém svědkovi, který je rovněž v režimu tajení a který vystupuje pod smyšleným jménem Milan Zámečník.

Cipra v dopise dokonce uvádí jeho pravé jméno, které nemohl zjistit jinou cestou než od policie. "Zámečník s policií uzavřel obchod. Za výpověď ho pustili z vazby domů," konstatoval z Ciprova dopisu předseda senátu s tou vyjímkou, že pravé jméno svědka zaměnil za krycí.

Cipra jako utajený svědek před soudem řekl, že se o loupeži dozvěděl od Bulhara, který je údajně vysoce postaveným členem bulharské mafie a mimo jiného obchoduje s drogami.

"Chtěl po mně, jestli nevím o někom, kdo by koupil zlato. Když jsem se ho ptal, odkud pochází, řekl mi, že z loupeže, a později mi řekl, kdo tu loupež spáchal," tvrdil Cipra. Cizinec, kterého ale Cipra označil, to včera před soudem popřel. "Přišel ke mě a chtěl práci. V té době jsem provozoval několik erotických klubů. Vyhodil jsme ho. Dokonce jsme se poprali," prohlásil Mončev Kančev. Na věrohodnosti obou utajených svědků nepřidal ani výčet trestů z minulosti. Cipra byl například šestkrát souzen.

Popřela, že by jméno dopsala

O nestandardním průběhu výslechu vedeného detektivem Plaňanského hovořila v pondělí také svědkyně Lucie Kolářová. Ta uvedla, že na ni Plaňanský naléhal, aby jako svědkyně do protokolu uvedla konkrétní jména lidí, od kterých se dozvěděla o přepadení zlatnictví. "Už jsem si nepamatovala, od koho konkrétně. Policista, který mne vyslýchal, mi říkal, že tam musí nějaká jména napsat. Tak jsem mu řekla, ať si tam napíše, co chce," uvedla Kolářová.

Později se dozvěděla, že někdo do protokolu jméno člověka, od kterého se měla o loupeži dozvědět, vepsal. Šlo o jejího bývalého přítele Bulhara přezdívaného Duško, se kterým v té době chodila. U soudu v pondělí popřela, že by o něm v této souvislosti hovořila a že by jeho jméno do protokolu dopsala. "To není moje písmo," řekla.

Plaňanský už dříve před soudem nesrovnalost s protokolem vysvětloval tím, že došlo k technické chybě na počítači a jméno, které tam bylo vsunuté, se už nedostalo do kopií protokolů pro obhájce. Zároveň se Plaňanský ohradil proti jakékoliv manipulaci se svědky. "Žádné výhody jsme nikomu neslibovali. Pro nás byli věrohodní. Jejich informace korespondovaly s tím, co jsme měli už objektivně zjištěno," prohlásil policista. Hlavní líčení bylo odročeno na listopad za účelem doplnění dokazování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám