Hlavní obsah

Kavky se při prvním letu zamotaly do provazu a mlátily sebou o fasádu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Černý mrak zastínil v úterý dopoledne jinak azurově modrou oblohu nad domem ve Vrchlického ulici v Plzni. Slétlo se tam obrovské hejno kavek zoufale kroužících kolem dvou mláďat, která se při pokusu o vyvedení z hnízda zamotala do provazu a zůstala viset pod římsou.

Článek

„Byla svázaná za nohy a k sobě. Visela hlavou dolů a jak sebou třepala, tak se mlátila o fasádu. Dostat se k nim po sluncem rozpálené plechové střeše byl velký problém. Navíc mi nad hlavou létala celá kolonie ptáků, kteří se mě snažili hlasitým křikem zastrašit,“ řekl Právu Karel Makoň ze záchranné stanice živočichů v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Svázané kavky byly odkázány na lidskou pomoc.

Podle něho motouz přitáhli dospělí ptáci jako vystýlku při stavbě hnízda. „Mladí se do něho zašmodrchali těsně před vylétnutím. Vymotali jsme je z toho, okroužkovali a vrátili zpět do hnízda, aby je mohli rodiče dokrmit a vyvést,“ dodal Makoň.

Kavka obecná patřila v minulosti k poměrně plachým ptákům, dnes ale některé kolonie žijí přímo ve městech, kde si v různých štěrbinách domů stavějí hnízda. Kavka je hlučný pták. Nejčastěji se ozývá výrazným „kjá“

Foto: Patrik Biskup, Právo

Svázané kavky byly odkázány na lidskou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám