Hlavní obsah

Kauzu migrantů v dodávce odsunul soud v Teplicích na jaro, Turkům nedorazila obžaloba

Právo, koc
Teplice

Plánované hlavní líčení v případu nelegálního převádění migrantů v pondělí u teplického okresního soudu nezačalo. Ze tří obžalovaných občanů Turecka přišel k soudu pouze jeden, dvěma dalším se nepodařilo doručit obžalobu. Na případu s krycím názvem Torax spolupracovali kriminalisté Národní centrály organizovaného zločinu s kolegy z Německa a Slovenska, všem obžalovaným hrozí až desetileté tresty.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na začátek soudu dorazil pouze obžalovaný turecký obchodník s iniciálami N. T.

Článek

Na začátek soudu dorazil pouze obžalovaný obchodník s iniciálami N. T., který podle obžaloby převoz migrantů přes Českou republiku do Německa organizoval a řídil. Zároveň údajně rozhodoval o počtu převážených lidí, době a způsobu převozu nebo o odměnách pro členy organizované skupiny.

Soudkyně chtěla obžalovaného vyslechnout mimo hlavní líčení. Ten to ale odmítl s tím, že všechno už řekl policii.

Bulhar v mercedesu pašoval čtyři Iráčany, dostal podmínku

Krimi

Obžalovaní uskutečnili podle policie transporty na přelomu let 2017 a 2018. Běžence při převozu podle obžaloby vystavili ponižujícímu zacházení, což lze spatřovat například v minimálním prostoru, nemožnosti osobní volby stravování či vyměšování. V období přepravy byly navíc teploty i v nákladovém prostoru kamionu kolem dvou až tří stupňů Celsia.

Policisté muže podezřelé z převádění migrantů zadrželi v noci z 6. na 7. března 2018. V dodávkovém automobilu tehdy našli 21 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se chtěli dostat do Německa.

Všichni tři muži jsou na svobodě, doručit obžalobu se nepodařilo dvěma, kteří s přepravou běženců pomáhali. Hlavní líčení bylo nařízeno na 27. dubna.

Reklama

Související články

Nelegální migrace do Česka roste

Policie letos chytila víc cizinců, kteří jsou v Česku nelegálně, než loňský rok. Za první tři čtvrtletí roku jich odhalila 4273, což bylo proti stejnému období...

Výběr článků

Načítám