Hlavní obsah

Kauza Stoka: měli zapojit i hlídače férovosti

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vyšetřování údajné korupční chobotnice při zadávání veřejných zakázek v Brně v kauze Stoka detektivové narazili i na stopu, která vedla k administrátorské firmě, tedy společnosti, jež měla hlídat férovost zakázek. Přestože se firma měla podílet na několika zmanipulovaných zakázkách, pohnat k zodpovědnosti se ji podle všeho nepodaří.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Spolupracující obviněný Saman El-Talabani

Článek

Při zadávání zakázek lze využít služeb administrátorské firmy, která na sebe vezme zodpovědnost za přípravu akce. Výhodou může být to, že zakázka se řeší mimo působnost politiků, ovšem problém nastane ve chvíli, kdy je sám administrátor ovlivněný. To se podle státního zastupitelství mělo stát s několika zakázkami zadávanými radnicí Brno-střed v době, kdy zde podle obžaloby působila skupina v čele s bývalým místostarostou Jiřím Švachulou (dříve ANO).

Z firmy zbyla mrtvá schránka

S administrátorskou firmou mělo být v kontaktu hned několik obžalovaných ve Stoce. Po­dle zjištění Práva státní zastupitelství ví o nejméně třech stavebních firmách, které měly podvodně vyhrát zakázku poté, co se s administrátorskou společností domluvil jeden z obžalovaných, Petr Liškutin, dříve vedoucí radničního investičního odboru.

Stoka má dalšího obviněného. Řemeslníci vyjednávají o trestech

Krimi

„Na základě domluvy Liškutina s neustanoveným zástupcem této společnosti jí byly zadány administrace zakázek. Na konkrétní zakázky měly být předem vybraným společnostem zpracovány zadávací podmínky zakázek na míru a za takto ovlivňovaná řízení byla ze strany osob jednajících za administrátorskou společnost požadována dvě procenta z ceny zakázky,“ stojí v obžalobě v kauze Stoka.

Problém je, že v administrátorské firmě byli dva jednatelé a vyšetřovatelé nevědí, který z nich se mohl na ovlivnění zakázek podílet, oba totiž jakoukoli nekalost popírají. „Zbývala by možnost obžalovat firmu jako právnickou osobu. Jenže ta společnost už je teď jen mrtvá schránka,“ připustil zdroj Práva obeznámený s vyšetřováním.

Jednatel vše popřel

Jeden z šéfů společnosti jednal kromě Liškutina i s dalšími dvěma obžalovanými, s Pavlem Ovčarčinem a Jiřím Hosem. „Říkali, že vědí, že jsme podali na radnici nabídku na administraci zakázek, a že vypadá, že by to mohlo být úspěšné. S odstupem to ale vidím tak, že ta jejich návštěva byla nestandardní,“ vysvětlil schůzku při jednání u brněnského krajského soudu, který případ rozplétá, jednatel firmy. „Nic mi nenabízeli a nic nechtěli,“ dodal.

Obžalovaný ve Stoce znovu šéfuje sdružení ODS v Brně

Domácí

Ovčarčin ale v přípravném řízení uvedl, že kontaktů po návštěvě ve firmě bylo víc. „Po seznámení jsem ho navštěvoval sám a je možné, že informaci, která společnost by měla vyhrát, jsem mu předal. On na to reagoval tak, že pokud to bude možné, tak to půjde,“ vypověděl. Naopak Hos protizákonné jednání jednoznačně popřel.

„Podhazovali cenu“

Na nekalou činnost administrátorů ukázal i další obžalovaný Saman El-Talabani. „Administrátorská společnost podhazovala svou cenu tak, aby vyhrála zakázku pro vypisování nadlimitních prací. Pak přesně dle předchozí domluvy vypsala podmínky takové, aby byly osloveny jen firmy, které splňovaly podmínky,“ vypověděl podnikatel.

Svědek v kauze Stoka: Do firmy přicházely podklady, ven pak šly peníze

Krimi

Projednávání kauzy bude u brněnského soudu pokračovat v polovině března. Na programu bude mimo jiné i přehrávání odposlechů, což by mělo zabrat asi deset hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám