Hlavní obsah

Kauza ProMoPro: Podnikatelé si odsedí až devět let, úředníci osvobozeni

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud ve středu vynesl rozsudek nad deseti obžalovanými v kauze ProMoPro. Zatímco skupina podnikatelů si vyslechla tresty od tříleté podmínky až devítileté nepodmíněné odnětí svobody, tři státní úředníci byli zproštěni obžaloby. Rozsudek není pravomocný.

Komentáře obžalovaných v kauze PromoPro k verdiktu souduVideo: Novinky

 
Článek

Žalobce Tomáš Černý obžaloval celkem 12 lidí. Bývalý majitel ProMoPra Jaroslav Veselý a jeho hlavní subdodavatel Vlastimil Maxa dostali devět let za mřížemi. Ostatní subdodavatelé dostali tresty od podmínky po šest let vězení. Zbylí dva obžalovaní jednatelé subdodavatelských firem Libor Veverka a Radek Müller jsou stíháni odděleně.

„V této části (Veselý a ostatní subdodavatelé-pozn.red.) jsme dospěli k jednoznačnému závěru o vině obžalovaných. Činnosti, které vykazují, se vůbec nikdy neuskutečnily, protože se na nich nikdo nepodílel,“ prohlásila předsedkyně soudního tribunálu Eva Brázdilová.

„Kromě pana Veselého všichni učinili prohlášení, že všechno bylo v pořádku, když jsme měli doplňující dotazy, využili svého práva nevypovídat. Je to jejich svaté právo, nicméně musíme prováděné důkazy hodnotit jako celek,“ pokračovala Brázdilová. „Měli provést práce za 328 miliónů, ale neznáme jedinou osobu, která se na tom měla podílet,“ dodala soudkyně.

Kauza ProMoPro: Obžalovaní si odsedí až devět let za mřížemiVideo: Novinky

Státní úředníky Janu Hendrichovou, Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka soud osvobodil. Žalobce je vinil z toho, že měli bezdůvodně vyloučit z výběrového řízení všechny uchazeče kromě ProMoPra. Podle soudu se ale ničeho takového vědomě nedopustili.

„Od počátku jsem hledala motiv, který by zakládal trestní odpovědnost, ten motiv jsem nenašla. Trestné činy, z nichž byli obviněni a obžalováni jsou trestné činy úmyslné. Nenašli jsme u obžalovaných žádný majetkový prospěch, napojení na osoby, které se trestné činnosti dopustily, nic takového ve spise není, nevyplývá z provedeného dokazování,“ odůvodnila zprošťující verdikt Brázdilová.

„Postupovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, snažili se akci zabezpečit co nejlepším způsobem. Musím říct, že to se povedlo. Nemohli jsme dospět k tomu, že by se dopustili úmyslného trestného činu,“ dodala.

Černý pro ně navrhl čtyři až čtyři a půl roku vězení za pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva někdejší ředitelka sekce pro předsednictví ČR v Radě EU Jana Hendrichová, její tehdejší podřízení z úřadu vlády Radomír Karlík a David Mlíčko a tehdejší jednatel ProMoPra Jaroslav Veselý.

Firma ProMoPro zajišťovala audiovizuální techniku pro konference během českého předsednictví EU v roce 2009. Zakázku ovšem dostala bez výběrového řízení a Úřad vlády jí za služby zaplatil více než 500 miliónů korun.

ObžalovanýTrest
Jaroslav Veselý9 let vězení
Vlastimil Maxa9 let vězení
Ivan Komárek6 let vězení
Marcel Příkopa6 let vězení
Roman Pekarovič6 let vězení
Pavel Girstl5 let vězení
Václav Čada3 roky podmínka
Jana Hendrichovázproštěna obžaloby
Radomír Karlíkzproštěn obžaloby
David Mlíčkozproštěn obžaloby

„Úřadem vlády ČR byly propláceny činnosti, které vůbec nebyly provedeny nebo nesouvisely s akcemi konanými v rámci předsednictví ČR v Radě EU v roce 2009, čímž měla být na majetku České republiky způsobena škoda ve výši 388 miliónů korun,“ zdůvodnil státní zástupce Tomáš Černý obžalobu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Někdejší jednatel ProMoPra Jaroslav Veselý

Stát žádá téměř miliardu

Úřad vlády dostal loni na jaře od Finančního úřadu pokutu ve výši 550 miliónů korun za předraženou zakázku. „Jde o první účet, který finanční úřad vystavil Topolánkově vládě za kauzu ProMoPro,“ řekl tehdy Právu šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák.

Kvůli tomu připojila Simona Horáčková, zmocněnkyně poškozeného (tedy České republiky), k původnímu návrhu na odškodnění ve výši 388 miliónů i tuto pokutu. Dohromady tak stát žádá po obžalovaných, aby zaplatili rovným dílem 938 miliónů korun.

Úředníci se cítí poškození

„Důvod obžaloby proti mně mi dodnes není jasný. Obvinění a obžalobu jsem po celou dobu nesla a nesu špatně. Pociťuji ztrátu prestiže a možnosti uplatnění, zasažen byl pochopitelně i můj soukromý život,“ uvedla ve své závěrečné řeči Hendrichová, která bývala náměstkyní tehdejšího ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry. Ten sice za organizaci předsednictví zodpovídal, mezi obžalovanými ale nefiguroval.

„Svou funkci jsem vykonával s nadšením, že mohu pomoci státu a vládě při zvládnutí tak náročného úkolu. Cítím se velmi dotčený, že stát mé vynaložené úsilí a oddanost věci odměňuje tímto procesem,” prohlásil Karlík. „Práci jsem věnoval většinu osobního života. Je otázka, jestli takto jedná člověk, který je nedbalý, nebo dokonce páchá úmyslnou trestnou činnost,” uvedl v závěrečné řeči Mlíčko.

Faktura za vybavení golfového klubu

Majitel ProMoPra Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa a dalších sedm jednatelů subdodavatelských firem se podle obžaloby dopustili podvodu tím, že účtovali činnosti, ke kterým buď vůbec nedošlo, nebo s předsednictvím nesouvisely. Šlo například o faktury na interiérové vybavení kunratického golfového klubu nebo pronájem kunratické tvrze. V obou těchto případech šlo o faktury zhruba za tři milióny korun.

„Mohu s hrdostí konstatovat, že to byla z mé strany nejlépe odvedená práce. Průběh předsednictví kladně hodnotili odborníci po celé Evropě,” ohradil se proti žalobě dotčeně Veselý. Zpochybnil také znalecký posudek k vyčíslení škody, který předložil státní zástupce. „Ti znalci ani netuší, co ta práce obnáší, ale vědí, kolik to bude stát,” dodal. Soud ovšem jakékoliv námitky proti znaleckým posudkům zamítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám