Hlavní obsah

Kamera zachytila gang zlodějů při práci a pomohla policistům

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jičín

Gang zahraničních zlodějů zadrželi policisté z východních Čech. Skupina dělala opakované nájezdy na české obchůdky, kde ukradli věci a peníze za stovky tisíc korun. K jejich smůle ale byla řada vykradených míst opatřena kamerami. Skupina skončila ve vazbě, kde čekají na soud. V Česku kradli proto, že v jejich zemi jim hrozí přísnější tresty.

Článek

Na hledanou skupinku zlodějů narazili policisté v úterý při silniční kontrole luxusního vozu BMW. Čtyři cizinci ve věku 19 až 33 let již v té chvíli byli v celostátním pátrání, proto všichni skončili na policii v péči jičínských kriminalistů. Tři muži a jedna žena toho měli na svědomí požehnaně.

Povedená partička, která měla původně šest členů, do České republiky jezdila pravidelně. Zajímaly je trafiky a další prodejny, kde kradli. Od začátku října loňského roku do poloviny března letošního roku tak v různém složení vykradli nejméně 25 provozoven.

„Odnesli si hlavně peníze a příruční pokladny. Neopovrhli ani osobními věcmi obsluhujících pracovnic a odcizili jim kabelky, mobilní telefony i platebními karty, které v několika případech použili k neoprávněným výběrům,“ řekla mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Předstírali zájem o nákup a kradli

Svou první zastávku si udělali pátého října ve Svitavách v tamním tabáku. Tam i v dalších případech postupovali podle připraveného scénáře. Část z nich předstírala zájem o nákup a další vnikl do skladu a kradl. V tomto případě si odnesli desítky tisíc korun, celkem však způsobily škody za statisíce.

Ze Svitav směřovala skupina do tabáku v Kutné Hoře, kde je natočila při "práci" kamera. Později kradli i v dalších městech, kterými byly Pardubice, Rychnov nad Kněžnou, Písek, Humpolec, Slatiňany, Hořice, Havlíčkův Brod, Znojmo, Jindřichův Hradec, České Budějovice a Jičín.

„Všichni čtyři jsou obviněni z přečinu krádeže, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což jim hrozí trest až na pět let,“ doplnila mluvčí policie s tím, že skupina skončila ve vazbě. Jejich dva kamarádi, kteří se na výpravách rovněž podíleli, už nejsou na svobodě. Oba si totiž ve své zemi odpykávají tresty za jiné delikty.

„Důvod krádeží v Česku a ne v jejich zemi byl celkem prozaický. U nich by jim údajně za stejné skutky hrozily daleko větší tresty než u nás,“ uzavřela Klečalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám