Hlavní obsah

K zadrženým se chovám slušně, prohlásil u soudu policista obžalovaný z mučení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Věřit protřelému členovi brněnského podsvětí, nebo třem policistům? Takový rébus musí rozlousknout senát brněnského městského soudu. Ten začal ve středu projednávat případ tří kriminalistů, kteří podle státního zástupce měli donutit zadrženého muže vyskočit z okna v pátém patře policejní budovy a pak jej zraněného mučit. Strážcům zákona hrozí v případě odsouzení až osm let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Zemánek, Petr Kölbl a Roman Leikeb u brněnského soudu

Článek

Na lavici obžalovaných usedli Jiří Zemánek (40), Petr Kölbl (35) a Roman Leikeb (39). Zadržený muž, který měl v minulosti vykrást například školní šatny a při útěku svědkům vyhrožovat sekerou, byl 18. září 2014 převezen na policejní služebnu v Rybářské ulici v Brně.

Policisté muže vyslýchali i kvůli dalším krádežím a pak ho měl Zemánek připoutat na chodbě k zábradlí s tím, že se má ke všemu přiznat, nebo ať se radši zabije.

„Zadrženému nechal schválně volná pouta a odešel. Muž v psychickém pohnutí z výhrůžek vysunul ruku z pout a vyskočil z okna. Dopadl na střechu ve druhém patře a zlomil si ruku,“ řekl státní zástupce.

Je to celé vymyšlené. K zadrženým se chovám slušně.
policista Zemánek

„Když byl zadržený nalezen uniformovanými policisty, Kölbl ho udeřil pěstí dvakrát do obličeje a řval na něj. Pak mu s Leikebem pevně přiložili pouta, pak ho táhli zpět do pátého patra, i když řval bolestí. Tam ho připoutali k zábradlí a položili na zem. Leikeb ho poté udeřil pěstí za ucho, Kölbl ho kopl do obličeje a Leikeb ho nato chytl za zraněnou nohu se slovy – ty zmrde, já ti ji narovnám – a začal mu s ní kroužit,“ dodal státní zástupce s tím, že řádění kriminalistů ukončil až příchod dalšího policisty. Pro zadrženého muže nakonec přijela sanitka.

Údajně byl chycen na útěku

„Obžaloba není pravdivá, necítím se vinen. Měli jsme ho na výslechu. Když jsme skončili, musel jsem na záchod, a tak jsem ho připoutal k zábradlí. Pak jsem se vrátil, odpoutal jsem ho a střežil ho kolega Kölbl.

„Najednou nastal chaos, prý utekl. Začali jsme ho hledat, kolegové ho našli ve druhém patře. Odmítl spolupracovat, a tak jsme ho vynesli do pátého patra. Tam si začal stěžovat, že ho bolí noha. Je to celé vymyšlené. K zadrženým se chovám slušně,“ hájil se Zemánek.

„Dával jsem na něj pozor, pak ale zhaslo na chodbě světlo, je tam časový spínač. V tu chvíli mě něco udeřilo ho hrudníku a já jsem spadl na zem. Došlo mi, že utekl a že je to moje vina. Když jsem ho pak uviděl, drželi ho dva policisté. Nebylo na něm vidět žádné zranění. Hned jsem mu nasadil pouta,“ vypověděl Kölbl.

Případ bude pokračovat výslechem dalších svědků a zejména poraněného muže. Rozsudek by měl zaznít do konce roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté z Brna byli obžalováni z mučení

Státní zástupce obžaloval tři policisty, kteří loni v listopadu donutili zadrženého muže vyskočit z okna. Na dotaz Novinek to v pátek sdělil mluvčí Krajského...

Výběr článků

Načítám