Hlavní obsah

Je to zbabělý útok ohrožující moji rodinu, řekl Stropnický

Právo, Novinky, ok, rsk, val, zpe
Praha
Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) považuje útok zápalnými lahvemi na svůj dům za zbabělý. Vadí mu především to, že pachatel ohrožuje jeho rodinu. Ministr to uvedl po jednání poslaneckého klubu ANO. Policie v úterý dopoledne potvrdila, že v lahvích, které někdo hodil na terasu domu, byla hořlavá látka. Případ vyšetřuje jako pokus o obecné ohrožení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Doufal jsem, že v naší zemi k takovým věcem nedochází,” konstatoval Stropnický s tím, že se zjevně mýlil. Chování označil za „banditismus” a „gangsterství”.

„Bohužel někteří lidé vyjadřují svůj nesouhlas s tím, jak ten či onen politik koná, i tímto způsobem,” uvedl ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Velice mi vadí, když někdo ohrožuje moji rodinu, což se v tomto případě stalo, a považuji to za mimořádně zbabělé,” dodal s tím, že nemá problém s polemikou a odlišnými názory.

Jedna lahev se nerozbila

Již před tím Stropnický uvedl, že o případu moc neví a že nemá moc času se o něj zajímat. „My jsme tam v tu dobu nebyli, bylo to ve čtyři ráno na neděli. V tu dobu tam spali tři lidi. V neděli večer jsme tam našli zbytky střepů, protože přes den v neděli děti uklízely,“ řekl ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

„Lahve byly čtyři, tři byly rozbité, jednu se podařilo najít úplně zachovalou, ta poskytla možnost analýzy. Pokud vím, tak policie došla k závěru, že v lahvích nebyla neškodná kapalina, ale ropná směs, rozhodně to byla hořlavina,“ uvedl dále ministr s tím, že se zápalná látka našla na dlaždicích a na střeše.

Podle ministra to prý dělalo dojem, že útok byl směrován na dětské pokoje. Agresivní výhrůžný dopis, který by se k útoku vztahoval, Stropnický podle svých slov nedostal. „Musí to jednoznačně souviset s mojí současnou funkcí, patrně to může být reakce na nějaké moje názory či kroky, které dělám na ministerstvu,“ podotkl.

Ministr trávil čas na chalupě

Stropnický pozdějí v úterý upřesnil, že sám pobýval s manželkou a částí rodiny na chalupě a o incidentu se dozvěděl, když se vrátil do Prahy v neděli zhruba v šest hodin. „Spojil jsem se s vojenskou policií, což je pro mě nejpřirozenější cesta reakce, ta se spojila s Policií ČR, byl tam ze začátku i jeden specializovaný útvar, pak myslím, že to dostala kriminálka,“ řekl.

Stropnický lídra ANO Andreje Babiše a premiéra Bohuslava Sobotku informoval SMS zprávou až v pondělí během zasedání vlády. „Oba tím byli zaskočeni, pan Babiš mi ještě pozdě večer psal, jestli se věci urovnaly,“ dodal ministr.

„Je to vážná věc, podle zveřejněných informací šlo o nebezpečný útok. Jsem rád, že se nikomu nic nestalo a pevně věřím, že policie celou věc co nejdříve objasní,“ řekl Právu k incidentu premiér Sobotka.

Policie obchází sousedy

Před domem ministra v pražském Suchdole hlídkují dva vojenští policisté, několik dalších obchází sousedy a zjišťují případné svědky události.

„V lahvích byla hořlavá látka, jsme ale na začátku vyšetřování, a proto ji nebudeme blíže specifikovat. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu obecného ohrožení ve stadiu pokusu,“ řekl Novinkám mluvčí policie Tomáš Hulan.

Lahve na dům hodili neznámí pachatelé v neděli ráno. Ministerstvo kvůli vyšetřování o útoku informovalo až v pondělí večer. Podle informací Práva dopadly lahve na terasu domu, ale naštěstí nevybuchly s plnou intenzitou, takže plameny se podařilo po několika minutách uhasit. Ministr nebyl doma, někteří členové jeho rodiny však ano. Nikomu se nic nestalo. [celá zpráva]

Ochranku pro všechny nedostane

Objevily se informace, že Stropnickému poslední dobou chodily výhrůžné dopisy, v úterý odpoledne to ale popřel, prý se občas za dobu jeho ministerské funkce přišla hanlivá či nepříjemná sms nebo mail, ale nejednalo se podle něj o nic natolik závažného, aby zvažoval kontaktovat policii.

Ochranná služba i tak zvýšila ostrahu ministra i jeho rodiny. Stropnický uvedl, že jeho rodina je velmi široká, a ze zákona nemá nárok na ochranu všech členů, kteří žijí v domě v Suchdole. „Na to nárok nemám, když mluvíte o všech členech. Je potřeba vymyslet takový režim, aby pokud možno nikdo ohrožen nebyl, ale není to tak, že by všichni, jak tam jsme...aby si třeba lidé neříkali, že ze svých daní platí Stropnickému ochranku pro bratrance," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám